SE_Liseberg
Parkworld.be waardering
  • familiepark, met aanbod voor iedereen
  • shows en entertainment
  • leuke kerst-events
  • toegangsprijs (te) hoog
  • gelegen in prachtige stad

Liseberg is één van de grootste Scandinavische pretparken. Het heeft zelfs de pretentie om zich als één van de meest sprookjesachtige parken uit Europa te noemen. Maar daar plaatsen we toch de nodige vraagtekens bij. Toch moet gezegd worden dat dit park het allemaal heeft: kindvriendelijke attractie, superfijne familiale attracties en met Balder, Kanonen en Lisebergbanan toch wel drie goede achtbanen, met toch een extra pluim voor Balder, voor vele fans uit het hoge noorden steevast de beste houten coaster.

Tegen dit alles staat toch een vrij hoog prijskaartje, waarbij we eerlijkheidshalve moeten vertellen dat het attractieaanbod deze prijs toch niet meteen rechtvaardigt. Al moet gezegd dat we in Zweden zijn, waar de gemiddelde prijs van dagdagelijkse middelen ook een pak hoger ligt dan de gemiddelde Europese norm. De enige echte uitschieter van het park is Balder, de andere attracties zijn daarom niet minder fijn, maar kunnen nu ook weer niet echt verrassend genoemd worden. Kanonen bijvoorbeeld is een baan, waarbij men als achtbaanliefhebber toch wel op z’n honger blijft zitten. Een doorsnee bezoeker zal er zijn slaap niet voor laten.

Het Zweedse park dat zichzelf hoog aanslaat heeft de laatste jaren een kwalijke reputatie op gebied van veiligheid opgedaan, met toch enkele serieuze incidenten. Zo veroorzaakte een stroompanne in 2005 veel ellende: verschillende mensen kwamen lange tijd vast te zitten. Gelukkig geen gewonden. Op 15 juli 2006 raakten 21 mensen gewond, waarvan enkele bezoekers toch ernstig, nadat twee achtbaantreinen van Lisebergbanan met elkaar botsten: het anti-rollbacksysteem op de lifthill was blijkbaar in die mate versleten dat bij een defect de vol geladen trein achteruit rolde terug het station in, tegen een andere trein. In datzelfde jaar waren er nog twee andere incidenten: een man die in een vlaggenmast klom en viel, en een vrouw die op de wildwaterbaan in paniek raakte en uit de boot viel. In 2008 brak één van de assen van Rainbow waardoor de attractie in volle operatie neerstortte: 36 mensen raakten gewond.

Het park heeft ondertussen maatregelen genomen en sommige oudere attracties vervangen door nieuwe attracties. Het populaire Zweedse park heeft het geluk dat het niet meteen concurrentie in de omgeving heeft. Hierdoor is de nood aan continue vernieuwing en innovatie niet meteen nodig. Toch moet gezegd worden dat het park op gebied van entertainment en concerten hoog scoort. Ook evenementen zoals Kerstmis zijn bijzonder populair.


{vsig}pretparken/se_liseberg/gallery/{/vsig}