Sea Life Blankenberge viert de Europese haaienweek

Van zaterdag 9 oktober tot en met zondag 17 oktober is het Europese haaienweek. SEA LIFE Blankenberge slaat hiervoor met Sea First Foundation (SFF) en The Global Shark Initiative (GSI) de handen in elkaar.

SFF (www.seafirstfoundation.org), opgericht in juni 2010, is ontstaan uit een bezorgdheid over de slechte situatie waarin zeeën en oceanen verkeren en de problemen die dit teweeg brengt voor mens, dier en natuur. SFF is in de eerste plaats gericht op educatie voor schoolgaande kinderen, jongeren en jongvolwassenen over de pracht en de kwetsbaarheid van het leven in de oceanen. Daarnaast tracht SFF zoveel mogelijk mensen in te lichten over de bedreigingen voor de oceanen en de nood aan beschermende maatregelen door middel van het geven van lezingen voor bedrijven en verenigingen en het organiseren van evenementen voor het bredere publiek.

GSI wil een platform zijn waaronder gelijkgestemde individuelen, groepen en organisaties elkaar vinden en samenwerken aan het behoud en de bescherming van haaien. Samen vormen zij een beweging die naar buiten komt met een gemeenschappelijke stem, opkomend voor de toekomst van deze belangrijke en noodzakelijke schakel in het ecosystem van onze oceanen.

SEA LIFE kan zich heel goed terugvinden in de missie van SFF en GSI. SEA LIFE toont hun bezoekers hoe divers en fascinerend ze wel kunnen zijn, wil overtuigen dat haaien het waard zijn beschermd te worden. De indrukwekkende ocean tank in Blankenberge huisvest 4 soorten haaien: de verpleegsterhaai, zwartpuntrifhaai, de zebrahaai en de onlangs bijgeplaatste gitaarhaai.

De ‘European Shark Week' is een intiatief van de internationale NGO-coalitie Shark Alliance, waar ook SFF lid van is. Jaarlijks worden er ook in SEA LIFE Blankenberge tijdens die week in oktober activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren over het leven van haaien en de nood aan hun bescherming. Daarbij wordt het publiek betrokken partij want hen wordt gevraagd hun stem te laten horen en politci te vragen haaien een betere wettelijke bescherming te geven. In 2009 werden er in 15 Europese landen meer dan 300 activiteiten georganiseerd.

Tijdens het weekend van 9 en 10 oktober staat er heel wat op het programma: een kleurenwedstrijd voor de kleinsten, de exclusieve vertoning van drie kortfilmpjes over haaien, een visuele voorstelling van het belang van haaien in het voedselweb, het uitdelen van informatieve brochures voor jong en oud, en de verkoop van prachtige kaarten, boekenwijzers en kinderboekjes ten voordele van SFF. Maar het belangrijkste punt van het programma is ongetwijfeld de kaartenpetitie. Over heel Europa worden tijdens de haaienweek kaartjes ondertekend die na afloop bezorgd worden aan de Europarlementariërs. We vragen hen voor wetgeving die het verbiedt om haaienvinnen aan boord van schepen af te snijden.

Dinsdag 12 oktober wordt er een aquarium met haaieneieren geïnstalleerd in de basisschool De Lenaard in Dudzele. Verschillende klassen van de school krijgen tijdens de haaienweek les hierover. Tijdens de periode dat het aquarium er staat, worden de eitjes nauwlettend in het oog gehouden door de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar. Steve Vervaecke, hoofd van de dierenverzorging van SEA LIFE, geeft dinsdagvoormiddag 12 oktober ook een presentatie over de bedreigde dieren. 2 weken later, op 26 oktober, wordt het aquarium weer opgehaald, met hopelijk enkele pasgeboren haaitjes als resultaat!