featured_header_zoonews2.jpg

Rode wolf terug in Point Defiance

2010-09-TacomaZoo

De rode wolven en hun spookachtig gehuil zijn terug in Point Defiance, de zoo van Tacoma, niet ver van Seattle. Een ouderpaar, Graham en Ocean Blue, werden maandag reeds verwelkomd in een nieuw bosrijk verblijf. Dinsdag vervoegden drie andere wolven, de 3-jaar-oude zusters Nami, Tala en Mika.
 

Tacoma Zoo opent vernieuwd wolvenverblijf

De rode wolven en hun spookachtig gehuil zijn terug in Point Defiance, de zoo van Tacoma, niet ver van Seattle. Een ouderpaar, Graham en Ocean Blue, werden maandag reeds verwelkomd in een nieuw bosrijk verblijf. Dinsdag vervoegden drie andere wolven, de 3-jaar-oude zusters Nami, Tala en Mika.

De rode wolven waren tot juli 2009 al in de zoo, maar verhuisden tijdelijk zodat een nieuw verblijf kon worden gebouwd voor hen. Ze verbleven in Eatonville, in het wolvenreservaat van Northwest Trek. Vandaag wordt het nieuwe verblijf officieel geopend voor het publiek. Red Wolf Woods, de naam van het nieuwe verblijf, heeft zo’n 1,1 miljoen dollar gekost. Het ganse weekend zullen er festiviteiten zijn, allemaal in het teken van de rode wolf. Vooral de kinderen zullen zich vermaken met allerlei activiteiten, zoals maskers maken of geschminkt worden. Daarna kunnen de kinderen mee helpen om het voedsel voor de wolven voor te bereiden, en allerlei verrijkingsvoedingsstoffen te maken. Er zullen ook verschillende gesprekken mogelijk zijn met mensen die dag in, dag uit met wolven werken, zodat men meer te weten komt over deze prachtdieren.

Het nieuwe verblijf is gebouwd volgens de moderne visie van veel dierentuinen: een gevoel van vrijheid voor zowel dier als mens, waarbij er nauwelijks een omheining lijkt te zijn, al is die er natuurlijk wel. Ook zijn er speciale glazen doorkijkramen om het verblijf vanuit diverse hoeken te bewonderen.
Het verblijf werd ook zodanig gemaakt, zodat het eer aan doet aan hun natuurlijke omgeving: het domein is licht hellend, er loopt een stroom door, er zijn stapeltjes hardhout, diverse grassen waar ze zich kunnen in leggen en lage struiken. De bomen in het verblijf zijn vooral dennen. De rotsrichel wordt hopelijk de eyecatcher van het verblijf.
Men hoopt dat het ouderpaar in het voorjaar zal broeden, zodat er al snel familie-uitbreiding kan volgen. Naast het wolvenverblijf werd ook een centrum opgericht, die meer informatie verschaft over wolven, vooral over de rode wolf. In de jaren 1970 zwierven er nog maar slechts 14 rode wolven rond op deze planeet. Vandaag zijn er ongeveer 300, met ondertussen ook opnieuw exemplaren die in het wild werden uitgezet. De expositie in het centrum wil daarom veel aandacht schenken aan het 40-jarige programma waarbij de dierentuin van Tacoma zelf een grote rol in speelde. Dankzij reproductie-specialisten, experten in genetisch management, dierenartsen en uiteraard de medewerkers die instonden voor de prima verzorging van de dieren, heeft men kunnen zorgen dat deze bedreigde dierensoort niet uitgestorven is.
Point Defiance begon aan een kweekprogramma in 1973 in samenwerking met US Fish & Wildlife Service. Veertien jaar later was een belangrijke mijlpaal toen 4 volwassen paren werden vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. In 2007 won de dierentuin een nationale award voor hun werk om de rode wolf te redden.

Meer dan 240 bedrijven, stichtingen en individuen hebben bijgedragen om te kunnen investeren in de nieuwe exhibities. Naast het wolvenverblijf en het wolvencentrum, dat nog niet helemaal klaar is, werd ook Kid’s Zone hiermee gefinancierd evenals het verblijf voor de nevelpanter. In totaal werd ruim 7 miljoen dollar bijeen gesprokkeld.
“Alle ontwerp-en bouwkosten voor de wolvententoonstelling werden betaald met particuliere giften en donaties”, aldus Caryl Zenker, die instaat voor alle non-profit fondsenwerving voor de dierentuin.
“Met steun van de Puyallup stam van Indianen, Gary E. Milgard Family Foundation, de Boeing Co en honderden anderen, zijn wij in staat zijn geweest om deze soort de eer te geven die het verdient,” vertelt Tina De Falco, medevoorzitster. De indianenstam gaf de grootste donatie: 550.000 dollar.