2010-09-Planckendael-gierenpicnic

Op zaterdag 4 en zondag 5 september picknicken we in Planckendael voor de gieren. Niet letterlijk hoor, we gaan deze majestueuze roofvogels niet verlekkeren. Neen, we verkopen een picknickzak vol lekkers om geld in het laatje te brengen voor de EAZA-campagne tegen het gebruik van vergiftigd aas in Europa.
 

Aas jij op mij?

Op zaterdag 4 en zondag 5 september picknicken we in Planckendael voor de gieren. Niet letterlijk hoor, we gaan deze majestueuze roofvogels niet verlekkeren. Neen, we verkopen een picknickzak vol lekkers om geld in het laatje te brengen voor de EAZA (Europese organisatie voor Zoos en Aquaria)-campagne tegen het gebruik van vergiftigd aas in Europa. Er sneuvelen immers te veel "mooie", kostbare gieren.
Ijver mee en schrijf je in. Ben je monniksgierig nieuwsgierig? 

Gierenpicknick op zaterdag 4 en zondag 5 september

Ter ere van de Internationale Gierendag op 4 september, organiseert Planckendael op 4 en 5 september een heuse Gierenpicknick. Kom alles te weten over onze gieren, het kweekprogramma en de datingvolière in Planckendael en hoe het gesteld is met de gieren in Europa. Picknickzakjes kan je tegen € 10,00 pp kopen (zolang de voorraad strekt).  Breng je picknicklaken mee en installeer je op het gras in het park.

Een deel van de opbrengst van deze gierenpicknick gaat naar de antigifcampagne die EAZA voert in samenwerking met de Vulture Conservation Foundation (VCF). Teken de petitie tegen het gebruik van vergiftigde prooien in Europa. Ook kleine rakkers kunnen hun stem laten horen door een tekening in te kleuren die als petitie geldt. De mooiste tekening wordt beloond met het peterschap over een vale gier voor 1 jaar en je mag de gier bovendien een naam geven. Wordt het Jos, Marie of Geronimus? Misschien is de keuze aan jou.

Het probleem:

Monniksgieren eten aas. Zo zijn ze een gemakkelijk slachtoffer van vergiftigd lokaas dat in vele landen illegaal gebruikt wordt om wolven en vossen te doden.  Bovendien loopt de voortplanting in dierentuinen  met gemiddeld één of twee jongen per jaar in Europa, niet vlot. 

De oplossing:

Om vergiftiging te vermijden, moet het leggen van vergiftigd lokaas door de overheid verboden worden en het gebruik van herdershonden om de kudde te beschermen, terug gestimuleerd worden.  Het CRC van de KMDA (Centre for Research and Conservation) is met een onderzoek bezig om de mogelijke oorzaken van het lage kweeksucces in dierentuinen te achterhalen.

Wat doen wij?

Planckendael is al sinds 1998 stamboekhouder van de monniksgier binnen Europa en zette reeds verschillende dieren terug uit in de natuur in Frankrijk en Spanje.   Deze specifieke campagne spitst zich toe op het bannen van het gebruik van giftig lokaas. Je kan de petitie die hiervoor is opgestart tekenen op www.carnivorecampaign.eu/