featured_header_zoonews2.jpg

Reuzenpandatweeling geboren

2010-08-panda

Een negenjarige reuzenpanda, Rauhin, die geboren en getogen is in het Japanse park Adventure World, is de trotse mama geworden van een pandatweeling. Rauhin was de eerste reuzenpanda die in Japan voor nageslacht zorgde, dat was in 2008 toen ze ook al een tweeling baarde.
 

Japanse Adventure World heeft er een attractie bij

Een negenjarige reuzenpanda, Rauhin, die geboren en getogen is in het Japanse park Adventure World, is de trotse mama geworden van een pandatweeling. Rauhin was de eerste reuzenpanda die in Japan voor nageslacht zorgde, dat was in 2008 toen ze ook al een tweeling baarde. Ze woont al sinds haar geboorte in de bekende zoo van Adventure World, in de regio van Wakayama in het westen van Japan. Nu werd ze in contact gebracht met een mannetjespanda die was overgekomen uit China. Ze is nu bevallen van een mannetjes- en vrouwtjes-baby-panda.

Met de jonge telgen is alles goed gesteld. Het paarseizoen voor reuzenpanda’s is beperkt tot drie dagen per jaar. Daardoor is het niet eenvoudig om voor nageslacht te zorgen. Bovendien is de behoefte aan sex voor deze prachtige dieren redelijk laag wanneer ze zich in gevangenschap bevinden. Dit wordt bevestigd door statistieken die in China werden gemaakt. Daarom spreekt men toch steeds van een groot succes wanneer er jonge reuzenpanda’s geboren worden.

In Japan zijn er nu 10 reuzenpanda’s waarvan 8 in Adventure World. Zij behoren allen tot China, ook de jonge telgen. Een andere bekende zoo in Japan, Ueno Zoo in Tokyo, krijgt binnenkort een reuzenpandakoppel. Hiervoor mag de zoo de komende 10 jaar zo’n miljoen dollar per jaar voor betalen. Wanneer ze succesvol paren, dan mag de dierentuin de baby’s voor 2 jaar houden, maar ze zijn wel eigendom van China. Het geld wordt in China gebruikt voor de diverse programma’s om deze dieren te redden. Ze zijn één van de meest bedreigde diersoorten op aarde.

De laatste reuzenpanda die “eigendom” was van Japan, Ling Ling, stierf in 2008 aan een hartstilstand. Het dier werd 22 jaar oud, wat overeenstemt met 70 mensenjaren.
 

2010-08-pandaNieuws