featured_header_zoonews.jpg

Grootste tijgerreservaat ter wereld

2010-08-Birmatiger

In het Aziatische land Myanmar wordt het grootste tijgerreservaat ter wereld afgebakend, om zo de laatste exemplaren Indochinese tijgers die nog in Myanmar leven te kunnen beschermen tegen stropers.

 

Indochinese tijgers krijgen bescherming

In Myanmar wordt het grootste tijgerreservaat ter wereld afgebakend, om zo de laatste exemplaren Indochinese tijgers die nog in Myanmar leven te kunnen beschermen tegen stropers.

Het tijgerreservaat is een uitbreiding van een reeds bestaande tijgerhabitat: het gebied in de Hukaung-vallei wordt van 6000 m² tot maar liefst 17500 m² uitgebreid. De uitbreiding komt er na intensief lobbywerk door organisaties als Panthera en de Wildlife Conservation Society bij de militaire dictatuur van het land.

In het beschermde gebied zullen naast tijgers ook andere diersoorten in het wild kunnen leven, zoals luipaarden, olifanten en diverse vogelsoorten. Ook wordt kostbare fauna en flora beschermd op deze manier.

Het nieuws wordt niet overal met evenveel enthousiasme onthaald. Milieuverenigingen vragen zich af in hoeverre de militaire dictatuur in Myanmar, of voor vele Westerse landen nog steeds Birma, te vertrouwen is en of het reservaat wel daadwerkelijk beschermd zal worden. Mensenrechtenorganisaties hebben het dan weer moeilijk met de samenwerking tussen de lobbygroepen en de junta, omdat die samenwerking het harde regime zou legitimeren.