featured_header_zoonews2.jpg

Olifant geboren in Blijdorp

2010-07-Blijdorp-olifant

Op dinsdag 20 juli, is om 22.00 uur een olifant geboren in de Rotterdamse zoo Diergaarde Blijdorp. Het is reeds de veertiende olifant die in Rotterdam geboren wordt, het negende vrouwtje.
 
 

Rotterdamse zoo verwelkomt nieuwe telg

Op dinsdag 20 juli, is om 22.00 uur een olifant geboren in de Rotterdamse zoo Diergaarde Blijdorp. Het is reeds de veertiende olifant die in Rotterdam geboren wordt, het negende vrouwtje.

Daarnaast is het de eerste keer dat er bewust voor gekozen is de moeder, Bangka, in de groep en buiten, net zoals in de natuur, te laten bevallen. Met name dat laatste bleek een groot winstpunt, want doordat het kalf op het zand ter wereld kwam en niet op het beton, kon het vrijwel direct staan en verloor het geen energie met opstaan. Daardoor was het, ondanks dat het met zo’n 75 kilo aan de kleine kant is, in staat om alle energie te steken in het vinden van het uier. Binnen twee uur na de geboorte stond het te drinken.
Voor vader Timber, geboren in 1998 in Blijdorp uit Ramon en Khaing Phyo Phyo, is het zijn eerste jong. Hij sloeg de bevalling op afstand gade. Ook voor moeder Bangka, geboren in 2000 uit Alexander en Irma, is het haar eerste jong. Ramon is enige jaren geleden overleden, Khaing Phyo Phyo woont nu in Antwerpen, Alexander in Amersfoort en Irma nog steeds in Blijdorp. Irma is hiermee opnieuw oma geworden en door deze geboorte leven er nu drie generaties olifanten in Blijdorp.

Daarnaast is het de eerste keer ter wereld dat er in een dierentuin een olifant geboren wordt, van wie beide ouders in diezelfde dierentuin geboren zijn en niet aan elkaar verwant zijn. Kortom, dit jong is op twee manieren een unieke geboorte, maar daar is de kleine zich nog niet van bewust.
Aangezien moeder buiten bevallen is, is het jong direct voor het publiek te zien. De kudde olifanten in Diergaarde Blijdorp bestaat nu uit één man en zes vrouwtjes.
De olifantenfamilie is 's avonds en 's nachts live te volgen via de webcam-widget (miniwebsite) op www.diergaardeblijdorp.nl. Overdag staan de olifanten op het grote buitenperk en zijn ze in Diergaarde Blijdorp te zien.