featured_header_zoonews.jpg

Drastische afname wilde dieren

Alarmbel voor Afrika

Ondanks de bescherming in de Afrikaanse nationale parken voor de wilde diersoorten, is hun aantal sinds 1970 zorgwekkend gedaald met zo’n 59 procent. Het probleem is vooral vastgesteld bij de grotere diersoorten zoals buffels en zebra’s, maar ook het aantal leeuwen daalt.

Een daling met meer dan de helft in amper 40 jaar tijd, is in die mate drastisch dat diverse wetenschappers aan de alarmbel trekken. Het grootste probleem is dat de parken niet voldoende beschermd kunnen worden, een gevolg van gebrek aan geld. De parken zelf lokken jaarlijks miljoenen toeristen naar het continent.

De vaststellingen werden gemaakt op basis van gegevens die werden verzameld over 69 cruciale diersoorten, verspreid over Afrika, 78 beschermde streken. Het eerder aangehaald percentage van 59% is een gemiddelde over die 78 gebieden, in sommige parken is er zelfs een afname van 85%. Vooral populaire toeristische bestemmingen als Kenia en Tanzania zien hun populatie wilde dieren sterk afnemen. Landen met een beter kapitaal zoals Zuid-Afrika boeken hier en daar zelfs successen. Het cijfer is een berekening over een periode van 40 jaar; naar verluid zou de afname de afgelopen jaren minder sterk zijn, wat er op kan wijzen dat in sommige gebieden de bescherming en controles toch aangescherpt zijn. Laat ons hopen dat op termijn die negatieve spiraal kan omgebogen worden.