featured_header_zoonews2.jpg

Ooievaarsrecord voor Planckendael

66 ooievaarskuikens geteld in Planckendael: een nieuw record!

De ooievaarskolonie in Planckendael breekt weer het record! Na de bouw van een recordaantal nesten (44) deze lente, hebben de ooievaars maar liefst 66 kuikens voortgebracht. Nooit eerder gezien in de geschiedenis van Planckendael…

Zoals elk jaar, ringen we alle pasgeboren kuikens. Omdat het aantal nesten zo groot was, gebeurde het ringen in twee beurten. Met behulp van een kraan, gingen de verzorgers op ontdekkingstocht naar de nesten om er de jongen te identificeren. Eén voor één werden de kuikens gewogen en officieel geringd. Elk jong verliest een pluim voor DNA onderzoek om zo de ouders te kennen, de verhouding vrouwtjes en mannetjes te kunnen bepalen etc…

Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute van ooievaars. Het totaal aantal jongen is waarschijnlijk nog onderschat omdat 2 nesten gebouwd zijn buiten het bereik van de kraan. De totale stijging van het aantal kuikens danken we aan de komst van nieuwe koppels die bijkomende nesten gebouwd hebben in het park.

Sinds 1999 neemt Planckendael deel aan het project “Ooievaars zonder grenzen” in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, het Zwin en Natuurpunt. Met behulp van satellietzenders volgen we de trek van de vlaamse ooievaars. Twee ooievaars van Planckendael, die zich op de natuurlijke migratieroute bewegen, nemen nog altijd deel aan het project: Kobe en Tia, een mannetje en vrouwtje geboren in mei 2003 in Planckendael.

Na, zoals gewoonlijk, de winter te hebben doorgebracht in de omgeving van Madrid, is Tia terug uit Spanje vertrokken op 19 januari 2010. Op 9 februari werd ze in de regio van Gent gesignaleerd. Daar bleef ze zo’n 14 dagen om op 24 februari haar come-back in Planckendael te maken. Kobe is pas op 30 januari in Madrid vertrokken. Na een tussenstop van 10 dagen in de vallei van de Adour in Frankrijk, is hij 4 dagen voor Tia in Planckendael aangekomen.