featured_header_zoonews2.jpg

Jonge orka gevangen in Waddenzee

Toestand orka kritisch

Medewerkers van het Dolfinarium in Harderwijk hebben gisteren op de Waddenzee tussen Lauwersoog en Ameland een jonge orka gevangen. Terug in het Dolfinarium werd ze onderworpen aan een uitgebreid onderzoek en kreeg het dier zout toegediend. Medisch lijkt ze in orde, maar de orka is sterk verzwakt en vermagerd.

Het jonge dier, ongeveer 3,5 meter lang, vecht momenteel voor haar leven. Medewerkers doen hun uiterste best om het dier in leven te houden. Dat heeft een woordvoerder van het Dolfinarium in de nacht van woensdag op donderdag laten weten.

Orka’s komen niet vaak voor in ‘onze’ wateren: de laatste keer dat een levende orka werd gesignaleerd dateert al van 1947. In 1963 spoelde een dood exemplaar aan in Noordwijk.

De medewerkers hopen dat de jonge orka de nacht en ochtend goed doorkomt. In dat geval is er een kans dat het jonge vrouwtje aansterkt. Nadien kan ze weer terugkeren naar open zee. “We weten dat er orka's in de buurt van Gibraltar leven. Dat is relatief dichtbij. Maar op dit moment is het nog te vroeg om daarmee bezig te zijn", aldus Bert Van Plateringen, woordvoerder van Dolfinarium Harderwijk.

“Ze heeft in geen dagen gegeten. Elke minuut is kritisch”', vervolgt van Plateringen. “Ze moet bovendien wennen aan haar nieuwe omgeving. De dolfijnentrainers liggen continu bij haar in het water om te voorkomen dat ze tegen de kant botst.”

Kees Camphuysen, deskundige op het gebied van onder meer zeezoogdieren bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ), noemt het ''buitengewoon bijzonder'' dat er een orka in de Waddenzee zwemt. ''De vraag is hoe hij hier is gekomen. Het dier is waarschijnlijk zijn kudde verloren. Maar dat weet je pas als je hem uit het water haalt.'' Volgens Camphuysen komen orka's doorgaans niet verder dan de Doggersbank ten noordoosten van Engeland.