featured_header_zoonews.jpg

1 leeuwenwelp haakt af

Indische leeuwenwelpjes nog met vier vrouwen aan de macht in Planckendael

Vijf leeuwenwelpjes telde de kroost van leeuwin Kolya. Een moeilijke rekensom met maar 4 tepels met kostbare melk. Er was dan ook één welpje dat opvallend achterbleef qua groei omdat hij moeite had om een tepel van de moeder te bemachtigen. Om de rest van de kroost niet in gevaar te brengen, was een tussenkomst helaas geen optie.

Tot nu toe leek het welpje zich kranig te weren, ondanks het feit dat het zwaar mankte en aanzienlijk lichter was dan de anderen.  ’s Avonds echter bij het naar binnen gaan, liet Kolya haar jong achter op het buitenterrein.  Het jong reageerde ook niet meer en was te erg verzwakt zodat de moeder het gewoon opgaf.

De overige vier welpen zijn allemaal levendige, speelse vrouwtjes en omdat ze in 2010 geboren zijn, zullen ze een mooie Indische naam beginnend met een L krijgen. Ze ravotten er op los en bezorgen hun mama soms kopzorgen met hun capriolen. 

In België zijn Indische leeuwen alleen in Planckendael te zien. De Indische leeuw is een zeer bedreigde diersoort die in de natuur nog maar op één plaats ter wereld te vinden is: in het Gir Forest National Park in India. Het aantal in de natuur levende Indische leeuwen wordt op slechts 400 exemplaren geschat!

Dit aantal is zeer snel gedaald door de jacht op deze prachtige dieren. Sinds het verboden is om op hen te jagen, vormt hun steeds kleiner wordend leefgebied de grootste bedreiging. Het kweekprogramma in dierentuinen is op dit ogenblik de enige “reserve” voor de populatie in de natuur.