featured_header_zoonews2.jpg

Planckendael verwelkomt leeuwenwelpen

5 Indische leeuwenwelpen klaar voor kattenkwaad in Planckendael

Na een zwangerschap van 110 dagen wierp leeuwin Kolya half april  5 jongen. Zoveel jongen hebben we nog nooit mogen tellen! Het geslacht is voorlopig nog een mooi bewaard geheim. Omdat ze in 2010 geboren zijn, zullen ze een mooie Indische naam beginnend met een L krijgen. Vandaag krijgt de moeder met haar gezin open deur en tonen ze zich voor het eerst aan het publiek. De beelden in de kraamkamer zijn te bekijken op schermen aan het buitenperk, vlakbij de Aziatische serre. In België zijn Indische leeuwen alleen in Planckendael te zien. We kruisen onze vingers voor de ganse kroost, want momenteel blijft één welpje qua groei wat achter omdat hij/zij moeite heeft tegen de vier broers of zussen één van de vier tepels van de moeder te bemachtigen.
Planckendael is blij en fier om met deze geboorte een bijdrage te kunnen leveren aan het internationale kweekproject voor deze sterk bedreigde leeuwenondersoort.

Na de ongelukkige worp eind 2009 waarbij de moeder haar 3 jongen heeft gedood, is dit fantastisch nieuws voor de Indische leeuwen.  Hopelijk verloopt de vaccinatie nu wel goed. 
De Indische leeuw is een zeer bedreigde diersoort die in de natuur nog maar op één plaats ter wereld te vinden is: in het Gir Forest National Park in India.
Het aantal in de natuur levende Indische leeuwen wordt op slechts 400 exemplaren geschat!

Dit aantal is zeer snel gedaald door de jacht op deze prachtige dieren. Sinds het verboden is om op hen te jagen, vormt hun steeds kleiner wordend leefgebied de grootste bedreiging. Het kweekprogramma in dierentuinen is op dit ogenblik de enige “reserve” voor de populatie in de natuur.

In de natuur leven Indische leeuwen meestal in koppels of trio’s, maar voor de geboorte zondert de leeuwin zich af. Ook in Planckendael werden de 2 volwassen leeuwen gescheiden zodat de leeuwin alle aandacht aan haar jongen kon geven. Het is belangrijk dat moeder en jongen hun eerste tijd samen in alle rust kunnen doorbrengen. De leeuwin en haar kleintjes bleven dan ook in de nestruimte en werden via camera’s in de gaten gehouden door de verzorgers. De beelden van deze eerste weken in de kraamkamer zijn te zien op schermen aan het buitenperk, vlakbij de Aziatische serre. Het gezinnetje wordt herenigd als de jongen wat sterker zijn en ze het buitenperk uitgebreid hebben kunnen verkennen.


Indische leeuwen slapen zo’n 20 uur per dag, de rest van de tijd zijn ze aan het spelen of jagen. Het gebrul van de mannetjesleeuw is wel tot acht kilometer ver te horen! Het zijn echte vleeseters en jagen vooral op grote prooidieren.