Zeldzame neushoorn met uitsterven bedreigd

In het Cat Tien Nationaal Park in de provincie Lam Dong in Vietnam, is vorige week een Javaanse neushoorn dood aangetroffen. Wellicht werd de neushoorn gedood door stropers. Als dat zo is, dan is deze populatie van één van de grootste en meest zeldzame zoogdieren ernstig in gevaar. Het is nu ook onzeker hoeveel Javaanse neushoorns er nog zijn in Vietnam.

De neushoorn werd doodgeschoten en zijn hoorn werd verwijderd, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek door WWF en de beheerders van het nationaal park. Dat doet vermoeden dat het wellicht het werk is van stropers. De hoorn van neushoorns is heel wat geld waard in de illegale handel in wilde dieren. Ook aan de huid en de uitwerpselen worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven.

"Dit is verschrikkelijk nieuws voor het natuurbehoud en voor Vietnam," zei Dung Huynh Tien, National Policy Coordinator van WWF-Vietnam. "Her verlies van deze neushoorn is tekenend voor de moeilijke situatie waarin bedreigde soorten zoals de neushoorn en de tijger in Vietnam verkeren." WWF heeft nu aan de Vietnamese regering gevraagd om dringend een uitvoerig onderzoek te voeren naar de dood van deze neushoorn.

Volgens de Vietnamese wet is het verboden om eender welk lichaamsdeel van een bedreigde soort zoals de Javaanse neushoorn te verhandelen, te gebruiken of te consumeren. Wie veroordeeld wordt voor deze overtreding, kan zich verwachten aan een gevangenisstraf of grote boetes. De stroperij op neushoorns bereikte een recordhoogte in 2009. De illegale handel wordt aangezwengeld door een vraag naar hoorns vanuit Azië, en wordt verergerd door stropers die hun technieken steeds meer verfijnen.

De Javaanse neushoorns (Rhinoceros sondaicus annamiticus) in Vietnam behoren tot een van de twee laatste populaties op Aarde. Volgens officiële schattingen zijn er minder dan 60 Javaanse neushoorns over. De grootste populatie van ongeveer 40 à 60 dieren leeft in het Ujung Kulon Nationaal Park, in Java, Indonesië. Er leven nergens ter wereld Javaanse neushoorns in gevangenschap.