Welkom nijlpaardje in de Zoo
Imani (°2007), het jongste nijlpaard in de Antwerpse Zoo, heeft op 22 mei een jong gekregen. Zowel moeder als jong stellen het goed en zitten voorlopig apart van Hein en Hermien die in het buitenverblijf te zien zijn. De baby is wellicht een mannetje en Imani is een verrassingsmama. De baby was niet gepland aangezien de vader van het jong, Hein, ook de vader van Imani is. Imani zorgt als een goede mama voor haar baby.
Met een bevruchting op haar 2 jaar en 4 maanden is Imani de derde jongste mama in Europa. De dracht van een nijlpaard duurt 240 dagen.
Gemiddeld is een nijlpaardenvrouwtje 7 jaar oud bij haar eerste jong. Toen we merkten dat Hein interesse had in Imani, startten we met de pil. Voor de sociale gedragsrelaties in de groep is het positief om een jong te hebben.
We overleggen met Tsjechië, de Europese stamboekhouder van de soort, over de toekomst.
In Europa leven er 165 nijlpaarden verspreid over 54 dierentuinen. De populatie dreigt te verouderen, dus kweken met niet verwante dieren is een aanbeveling.
Sinds 2006 staan nijlpaarden op de IUCN (International Union for Conservation of Nature) rode lijst met status kwetsbaar. In heel de wereld zijn er nog ongeveer 125 000 nijlpaarden. Vooral in West- en Centraal Afrika neemt de populatie de laatste jaren drastisch af. Dit is vooral te wijten aan stroperij voor vlees en ivoor en habitatverlies.
De lijst is op precieze criteria gebaseerd die het risico op uitsterven van duizenden soorten moeten bepalen. De rode lijst is op een sterk wetenschappelijke basis gestoeld en is wereldwijd bekend als het meest gezaghebbende naslagwerk met betrekking tot de status van de biodiversiteit.
Het doel van de rode lijst is om het grote publiek hiervan bewust te maken, maar ook om te bereiken dat de internationale gemeenschap tracht deze soorten van de ondergang te redden.
![]() |
Foto's en tekst: ZOO Antwerpen