featured_header_zoonews2.jpg

Butterfly World

Vlinderproject wordt waargemaakt in Butterfly World

Honderden exemplaren tropische vlinders, gekweekt uit slechts zeven verlaten poppen, fladderen nu rond in het ambitieuze Butterfly World, een project dat graag een paradijs voor vlinders wil zijn.

Heliconius chestertonii, een kleine maar opvallende vlinder met donker blauw iriserende vleugels, werd met succes gefokt door Clive Farrell, de lepidopterist en ondernemer achter het £ 25 miljoen kostende project waarmee men hoopt om 's werelds grootste centrum te bouwen voor de Vlinderstichting. Bezoekers kunnen dit complex vinden dicht bij St Albans in het Britse Hertfordshire.

De vlinder Heliconius chestertonii leeft in ideale omstandigheden zo’n 9 maanden. De meeste andere vlinders leven slechts twee weken. De laatste fase van het project betreft een 100 meter breed complex, gevuld met een weelderig tropisch regenwoud, Maya-ruïnes en 10.000 vlinders. Men verwacht dat dit tegen het najaar van 2011 kan geopend worden…

Voor Farrell, een projectontwikkelaar die al 20 jaar bezig is met de kweek van vlindersoorten, is Butterfly World in feite een levensdroom die uitkomt.
Butterfly World neemt alvast geen zeldzame tropische exemplaren over van fokkers die mogelijk gevaar voor de natuurlijke populaties. In plaats daarvan koopt het centrum eieren of poppen uit vlinderboerderijen in Zuid-Amerika, die familiebedrijven zijn en een goede reputatie genieten.

"Wij hebben slechts 59 vlindersoorten hier in Groot-Brittannië. Wereldwijd bestaan er 18.000 verschillende vlindersoorten…, veel meer dan wij kunnen tonen", aldus Farrell. "Ik wil van deze tropische soorten boodschappers maken uit het regenwoud. De mensen bewust maken dat dit mooi stukje natuur in Zuid-Amerika bestaansrecht, nee zelfs bestaansplicht heeft."