featured_header_zoonews.jpg

Baby-giraf voor Bellewaerde Park

4 giraffen nu in Bellewaerde Park

Woensdagmorgen 21 april wachtte de dierenverzorgers van Bellewaerde Park een verrassing van formaat! Giraf Simone was 's nachts vroeger dan verwacht bevallen van een kerngezond baby girafje. Het jonge dier is vandaag exact een week oud en de dierenverzorgers achten de tijd rijp voor de eerste kennismaking met pers en publiek!


Geen drie, maar vier giraffen!

Toen verzorger Koen vorige week woensdag onbijt wou serveren aan de giraffen werd hij wel heel aangenaam verrast. In de stallen vond hij niet drie, maar vier giraffen: bij mama Simone, tante Gonda en nonkel Bakhari dartelde een kerngezond mannelijk girafje rond.

De dierenverzorgers waren uiteraard op de hoogte van de zwangerschap van Simone, maar er was geen zekerheid over het moment van de paring. In dat geval is het bij giraffen onmogelijk om het tijdstip van de geboorte te voorspellen. Giraffen zijn ruim 14 maanden en 2 weken drachtig en de verzorgers gingen ervan uit dat het kleintje pas tegen de zomer zou ter wereld komen.

Het is geleden van 2002 dat Bellewaerde Park een babygirafje mocht verwelkomen. Bovendien is het de eerste keer dat er in de Savanne een geboorte is: voor het eerst zullen er naast 5 zebra's en 2 watoetsi's ook 4 giraffen te bewonderen zijn in deze Afrikaanse zone, die in 2008 werd geopend.


Flessenkindje

De eerste dag bleek al gauw dat mama Simone niet helemaal opgezet was met de kleine nieuwkomer. Bij een eerste kalfje is het altijd afwachten hoe de moeder reageert en Simone heeft moeite om met het kleintje om te gaan. Het jong kan niet drinken bij de mama en dus geven de verzorgers zelf de fles. Net zoals een baby drinkt het girafje op regelmatige tijdstippen, en ook ?s nachts, maar dat hebben de verzorgers er maar al te graag voor over!

Vanaf vandaag kan je alle nieuwtjes over het baby girafje vinden op de blog www.babygiraf.be . Je vindt er de eerste foto?s, het eerste filmpje en alle informatie over de jongste bewoner van de Savanne in Bellewaerde Park. Ook de volgende weken en maanden zal je op deze blog regelmatig nieuwe foto?s en nieuwtjes vinden.


Een naam voor de Baby Giraf

Bellewaerde Park is nog op zoek naar een leuke jongensnaam voor de baby giraf.

Voor mama Simone en papa Zuri is het de eerste nakomeling. Om Zuri te gedenken willen de verzorgers graag dat de naam van zijn jong ook met de letter Z begint.

Alle suggesties zijn welkom via de blog www.babygiraf.be, tot en met donderdag 6 mei 2010. Uit alle inzendingen zullen de 3 beste namen genomineerd worden en kan iedereen door voting mee bepalen met welke naam het girafje door het leven zal gaan...

De persoon die de uitverkoren naam heeft voorgesteld wint een exclusieve "meet & greet" met de baby giraf én zijn verzorgers, en mag erbij zijn wanneer de het jonge dier zijn flesje krijgt!


Bovendien roept Bellewaerde Park ook alle kindjes op om een eigen creatie te maken van én voor de baby giraf: een tekening, schilderij, collage, knutselwerk, cartoon,...

Kennismaking met publiek

In de Savanne wordt momenteel een speciaal plaatsje voorbehouden voor de jongste bewoner, vlakbij de uitkijktoren. Vanaf dit weekend mag het jonge dier - bij mooi weer - zijn buitenverblijf verkennen in de namiddag en kunnen de bezoekers de baby giraf bewonderen.


Belangrijke geboorte in EEP kweekprogramma

Het EEP (European Endangered species Programme) kweekprogramma voor Rothschild giraffen waaraan Bellewaerde Park meewerkt, is van groot belang in de strijd voor het behoud van de soort. Het rapport dat onlangs gepubliceerd werd door EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) meldt dat de populatie Rothschild giraffen in de natuur nog slechts 650 dieren telt.

Daarom is elke Rothschild giraf die geboren wordt in een dierenpark van zeer groot belang voor het instandhouden van de soort.


Baby Giraf

Soort: Rothschild giraf
Giraffa camelopardalis rothschildi 

Geslacht: mannelijk 

Geboortedatum: 21 april 2010 

Geboorteplaats: Ieper - Bellewaerde Park 

Geboortegewicht: 47,4 kg 

Geboortelengte: 1m80 

Mama: Simone 

Papa: Zuri