featured_header_zoonews2.jpg

Olifant transfer in Bellewaerde Park

Laatste weekend voor Po-Chin in Bellewaerde Park

Begin volgende week staat een olifantenwissel op het programma in Bellewaerde Park. Po-Chin gaat ons op maandag verlaten en wordt vervangen door zijn jongere broer Tunga, die woensdagmorgen 21 april zal aankomen in Ieper.

Wie Po-Chin nog een laatste keer in zijn vertrouwde omgeving in Bellewaerde Park wil zien, zal hem dit weekend een bezoekje moeten brengen, want op maandag 19 april vertrekt Po-Chin na een verblijf van 6 jaar uit het Iepers pretpark. Hij is intussen 10 jaar oud en mag binnenkort zorgen voor nageslacht in een kweekgroep in Pairi Daiza (Paradisio).

Meteen daarna wordt zijn jongere broer Tunga (5 jaar) opgehaald in het Engelse Chester Zoo, die naar het voorbeeld van zijn broer enkele jaren in Bellewaerde Park zal verblijven. De aankomst van Tunga in Bellewaerde Park wordt verwacht woensdagmorgen 21 april.


Enkel "bullen" in Bellewaerde Park
In de internationale wereld van zoo's en dierenparken heeft Bellewaerde Park een sterke reputatie opgebouwd als opvangcentrum voor jonge bullen (mannelijke olifanten).

Bellewaerde Park is het eerste Europese dierenpark dat enkel jonge mannetjes houdt en dit is een heel bewuste keuze. Het park vormt zo een belangrijke schakel in het kader van Europese kweekprogramma's. Als een mannelijke olifant 4 à 5 jaar is verlaat hij in de natuur de kudde, en ook in een dierenpark is dit noodzakelijk.

Bellewaerde Park speelt hierin een belangrijke rol en vangt bullen op tot ze geslachtsrijp zijn en naar een kweekgroep kunnen verhuizen in een andere zoo.

 
Speciaal transport
Een olifantentransport is absoluut niet alledaags en kan je op 2 manieren uitvoeren. Bij een eerste mogelijkheid worden de dieren verdoofd en in de transportcontainer gehesen. Een andere optie is de dieren trainen zodat ze vrijwillig meewerken en leren wennen aan het feit dat ze voor het transport vast staan. Gezien anesthesie nooit zonder risico is en de tweede mogelijkheid veel beter is voor het welzijn van de olifanten, opteert Bellewaerde Park resoluut voor deze methode.


Training voor transport
Sinds meer dan een jaar wordt dit olifantentransport tot in de puntjes voorbereid in Bellewaerde Park én in Chester Zoo. Zowel Po-Chin als Tunga trainen op regelmatige basis zodat zij de "procedure" goed kennen en vlot kunnen meewerken op D-day.

Tijdens het transport worden de olifanten vastgemaakt met een ketting aan één voorpoot en beide achterpoten. Dit hebben ze in verschillende fases geleerd: eerst moesten de dieren wennen aan een soort armband die rond hun poot werd vastgemaakt, later leerden ze ook om stil te staan in hun stal in een welbepaalde positie, met de kettingen aan de poten. Op deze manier kan het transport vlot en veilig verlopen voor de dieren én de verzorgers!

Voor Po-Chin zal de reis niet zo lang duren: hij zal in België blijven en verhuist naar Pairi Daiza (het voormalige Paradisio) in Ath. Tunga wordt dinsdagvoormiddag opgehaald in het Engelse Chester Zoo en heeft een iets langere rit voor de boeg... Woensdagmorgen verwelkomt Bellewaerde Park zijn nieuwste bewoner.


Tunga meets Fahim
Fahim is de andere jonge olifant die momenteel al in Bellewaerde Park verblijft en die met Tunga een nieuwe speelvriend krijgt om mee te ravotten. Fahim is 4 jaar en woont sinds november 2009 in Bellewaerde Park.

Bij zijn aankomst  woensdagmorgen zal Tunga eerst zijn stal binnen mogen verkennen, terwijl Fahim buiten zal zijn. Kort daarna zal ook Fahim binnengelaten worden zodat de twee zo snel mogelijk kennis kunnen maken. Sociaal contact tussen de bullen is heel belangrijk. Jonge olifanten zijn altijd heel speels, en zorgen gegarandeerd voor spektakel. Bij de bezoekers van Bellewaerde Park zijn de olifanten steevast één van de publiekslievelingen!