featured_header_zoonews.jpg

Vaarwel Paradisio

Parc Paradisio wordt Parc Pairi Daiza

Na 16 jaar bestaan verandert Paradisio van naam en wordt Parc Pairi Daiza. De informatie werd vroegtijdig verspreid en heeft opschudding veroorzaakt. Er is vrij veel onbegrip en er rijzen volkomen gewettigde vragen. “Waarom een naam die iedereen kent veranderen, dat is commerciële zelfmoord!”

Waarom?
Parc Pairi Daiza is zich wel degelijk bewust van het belang van de bekendheid en het vermogen aan sympathieke weerklank van de benaming Parc Paradisio die zij niet alleen hebben uitgevonden maar ook doorheen de jaren heen hebben verspreid en bekend gemaakt. Zij verwees in zekere zin al een beetje naar het Paradijs.
Oorspronkelijk was Paradisio het paradijs in het land van de vogels. Het aanbod is aanzienlijk geëvolueerd na al die jaren. Zo opende Paradisio in 2000 ter gelegenheid van zijn zevende seizoen de deuren voor andere diersoorten (de Oasis, de serre met openschuivend dak voor de stokstaartjes, otters, kaaimannen, …). In 2001 was er de opening van het aquarium Nautilus, de Madidi-eilanden (doodshoofdaapjes) en Nosy Komba (maki’s uit Madagaskar), 2002, met Algoa Bay (zeeleeuwen uit Zuid-Afrika), 2003 met de oude walvissloep Mersus Emergo (tentoonstelling WWF, onthaal revalidatiecentrum voor reptielen van vzw Carapce, nijlpaarden, giraffen, tapirs en gibbons, in 2009 vervoegd door de Aziatische olifanten).

In 16 seizoenen tijd is het Park geëvolueerd van een eenvoudige vogeltuin tot een echte zoo van de toekomst. Tegelijkertijd is het bezoekersaantal toegenomen van 160.000 tot bijna 900.000 bezoekers. Men had nooit gedacht dat een dergelijke evolutie, op zich, zou rechtvaardigen dat men een naam die zo goed verankerd zit in het collectieve geheugen, achterwege zou laten.

Van meet af aan is het succes van Paradisio te danken geweest aan het multidimensionale aspect. Alle leden van het gezin vinden er iets naar hun gading maar telkens om andere redenen. De kinderen worden duidelijk aangetrokken door het bevoorrechte contact met de dieren en het speelplein terwijl de volwassenen dan weer iets voelen voor de mooie aanleg, de bomen en de tuinen.

Van ontspanning naar herbronnen
In 2006 werd de Chinese tuin in het Park geïnstalleerd, een nieuwe, spirituele dimensie werd toegevoegd. De inrichting van de tuin volgens een eeuwenoude traditie, de aanwezigheid van verschillende decoratieve elementen afkomstig uit alle hoeken van China, het oog voor detail en echtheid maken hem tot een oase voor herbronning en ontheemding. De klassieke Chinese tuin wil niet alleen mooi zijn. Met zijn glooiingen en de opeenvolging van horizonten wil hij een gevoel van ontheemding opwekken, ons verrassen, amuseren, doen nadenken, aanzetten tot mediteren rond de zin van onze handelingen en ons leven.
Deze tuin is een tuin van wijsheid maar ook van fantasie. Een genezingsproces voor het hectische van de buitenwereld. De droom is er in al zijn dimensies aanwezig en wordt er geconfronteerd met haar ultieme grenzen. Het is een kleine, ideale wereld met zijn bergen, rivieren, stromen, zeeën, bossen, passies en gevoelens. Een raadselachtige, magische wereld die uitnodigt tot rust en tot tijd nemen om te genieten. We kunnen de Chinese tuin in enkele woorden, vol poëtische wijsheid, samenvatten: “Wie de bewuste beschikbaarheid bereikt, ontdekt een prinsenpaleis op een grassprietje. Een eenvoudig grassprietje kan een prinsenpaleis onttrekken aan het oog van wie ervan verstoken is.”

De spirituele energie die het Park aan zijn bezoekers wil schenken, wordt nog aangevuld door het Koninkrijk van Ganesha, een reis doorheen de verschillende eilanden van de Indonesische archipel. Het gaat voornamelijk om Bali, het enige eiland dat de Hindoeïstische tradities trouw bleef, ondanks invloeden uit het boeddhisme en het animisme, maar ook om Java, Timor, Celebes, Borneo en Sumatra, via diverse allusies. Het Koninkrijk past volledig binnen deze nieuwe dimensie: eer betuigen aan de aardse schoonheid, en een verrijking bieden aan dromen en gedachten.

Naast de permanente uitbreiding van de fauna en flora die het Park van meet af aan, zo aantrekkelijk heeft gemaakt, vormt deze nieuwe spirituele dimensie de essentie van de toekomstige ontwikkelingen. Zij is steeds minder compatibel met de naam Paradisio die eerder verwijst naar een attractiepark.

Kortom:
Paradisio bracht de Mens in het hart van de Natuur.
Pairi Daiza brengt de Natuur in het hart van de Mens.

Verder maakte de opkomst van het internet dat de naam Paradisio steeds meer gebruikt werd voor de meest uiteenlopende activiteiten zoals schoonheidssalons, een muziekgroep, nachtclubs en zelfs bars in bepaalde "buurten", ...
“Waarom Pairi Daiza?”
“Het is in de kunst van het tuinieren, dat een beschaving tracht, niet de natuur te kopiëren maar gebruik te maken van haar specifieke elementen om de uitdrukking van haar uiterste geluksbeleving te bereiken.”

Als we terugkeren naar de oorsprong van onze beschaving zien we dat de oudste benaming van het paradijs eigenlijk “Pairi Daiza” is. Dat is oud Perzisch voor "besloten tuin" of "door muren beschermde moestuin".
Paradisio en Pairi Daiza (waarbij de eerste afgeleid is van de tweede) verwijzen naar hetzelfde begrip, namelijk de tuin van Eden. De naamsverandering wijst op een echte terugkeer naar de bron, met datzelfde streven naar echtheid dat ook achter het opzet van de tuinen schuilgaat.
Anders dan de al te “gewone” naam Paradisio is Pairi Daiza een blanco pagina waarop het park als enige kan en mag tekenen. Er zullen altijd veel Paradisio’s zijn maar slechts één Pairi Daiza.

Parc Pairi Daiza from Filipv on Vimeo.


Pairi Daiza, veel meer dan een eenvoudige naamsverandering

In de loop van de volgende vijf jaren zal Pairi Daiza net zoveel investeren in de verrijking van de site als gedurende de zestien voorbije jaren van bestaan van Paradisio.

Een tip van de sluier:
Het betoverende Afrika
Een verzameling maskers en voodoo-fetishes uit Benin en Togo vormen de basis van het Afrikaanse project. Twee echte offeraltaren, gebouwd door een oude priester, met behulp van schelpen en menselijke botten, getuigen van de animistische spiritualiteit en de verhouding van de geesten met de natuur.
De bezoekers betreden een andere wereld, gemaakt van aarden huizen op de rand van een Afrikaanse savanne bevolkt door giraffen, nijlpaarden, neushoorns, antilopen maar tevens leeuwen en jachtluipaarden.
Het echte Afrika, zonder kitsch!

Het Hoge Noorden
De oorspronkelijke verhouding tot de natuur vinden we terug in een voorhistorische poolwereld, bevolkt door beren, rendieren en wolven. Nomadisme en sedentair bestaan vormen de kern van de Amerindische en Euraziatische culturele elementen die op een originele maar getrouwe manier naar buiten worden gebracht. Matiging in de exploitatie van de natuur voor het overleven van de mens in deze streek van de wereld zorgt voor een levensles in respect: veel doen met weinig …

De Chinese tuin wordt een eigen wereld
Het Huis van de Theehandelaar, een tempel met een prachtig geraamte en dak, wordt één van de nieuwe rustplaatsen en cateringzones voor wie zich wil onderdompelen in de Chinese cultuur. Een zestigtal Chinese ambachtslieden komt in de lente om de ruwbouw die door Belgische aannemers en architecten werd opgetrokken, af te werken.
Een waarheidsgetrouwe kopie van het oudste theehuis uit Sjanghai krijgt een definitieve plaats in Pairi Daiza. Een grote meteoriet uit China vindt een plekje in een stenen paviljoen rondom heen.

Natuurgetrouwe rijstvelden in het Koninkrijk van Ganesha
Op de helling naar de Balinese tempel evolueerden de terrassen met grasperk naar
heuse rijstvelden.

Kunst en parfum uit het Thaise rijk
Eén van de grootste nog levende meester-houtbewerkers, Khru Kham-ai Dejduangtae, wordt geëerd met de aanwezigheid van enkele van zijn meesterwerken, monumentale sculpturen en twee oude huizen in teak, die gespaard bleven in de enorme brand die een groot gedeelte van zijn werk tot as herleidde. Een aan hem opgedragen museum toont de spirituele en artistieke dimensie van deze buitengewone man, een meester die het begrip onderwijzer (hij heeft nooit zijn werken verkocht) tot een ideaal uitwerkte en talrijke nieuwe meesters opleidde. Dit museum zal een juweeltje van architectuur huisvesten: een houten boeddhistische tempel zoals men ze nog vindt in het noorden van Thailand.
Als tegenprestatie financiert Pairi Daiza de heropbouw in Chiang Mai van een onderwijscentrum “van meester tot leerjongen” waar men leert op hout leert schrijven en olifanten sculpteren.
Er wordt een tweede olifantenstal gebouwd met het grootste respect voor deze dikhuiden die in Pairi Daiza gehuisvest worden. Waarschijnlijk uniek ter wereld, de aanleg van het zwembad met een glazen wand waar de bezoekers de olifanten onder water kunnen zien zwemmen.
Maar dat is nog niet alles!
Een nieuw Thais restaurant op palen maakt deel uit van de plannen.

De Billabong
Deze werf werd opgestart aan de rand van één van de twee grote vijvers van Pairi Daiza. Honderden met uitsterven bedreigde varens uit de bossen van Tasmanië wachten op hun redding. Ze worden opnieuw aangeplant binnen Pairi Daiza. De Australische flora zal in grote mate aanwezig zijn naast kangoeroes, de typische vogels en misschien zelfs Tasmaanse duivels.
Een enorme, ruwe opaal van tientallen kilo’s zwaar, afkomstig uit de mijnen van Brisbane, wordt in het miniatuur Australië van Pairi Daiza tentoongesteld.

Verdwenen vergezichten
Met de uitgestorven beschavingen van de Maya’s en de Inca’s keren we terug in de tijd van de natuurrijkdom van het Amazone-gebied. Architectuur en woud tonen aan dat biologische diversiteit niet mogelijk is zonder etnische diversiteit. Dwingen tot verwondering, het levende behouden maar zonder egoïstische reflex…
Pairi Daiza is een permanente reis om de ogen te openen, van hier tot ginds. Soms mag men niet bang zijn om de eerste waarheid opzij te schuiven, want “ook de andere waarheden hebben ons iets te vertellen”!

Een karavanserai
Het publiek de mogelijkheid geven om in een enorme karavanserai voorwerpen en voedingsmiddelen te bewonderen die afkomstig zijn van ambachtslieden uit de hele wereld en van een menseerbiedwaardige handel. Ze zijn tevens te koop.
Met deze bedoeling is reeds een voorstel tot samenwerking met Max Havelaar in studie genomen.

Duizend-en-één nachten in Pairi Daiza
De immense Oasis serre wordt omgetoverd tot een orientaals paleis dankzij de knowhow van de Marokkaanse ambachtslieden.

“De Natuur in klederdracht”, een openluchttentoonstelling
De beste illustratie van het samengaan van natuur en mens is de unieke fotoverzameling die werd samengebracht onder de naam “De Natuur in klederdracht” van de beroemde Frans-Duitse fotograaf Hans Silvester. Het “verleidingspel” van de jongens en meisjes van de Zuid-Ethiopische gemeenschap in de Omo-vallei, die zich tooien in, en met bloemen en planten, zich opmaken met de kleuren van de natuur om te behagen.
Als pareltjes van pure schoonheid werden de foto’s van deze beeldenkunstenaar, al meer dan 30 jaar liefhebber en voorvechter van de immense rijkdom van de natuur, tentoongesteld in gans Pairi Daiza.
Op 25 panelen van 1m80 hoog en/of breed: de authentieke weergave van het unieke samengaan van de cultuur van de Mens en de Natuur, in haar puurste eenvoud. Een patrimonium, een nalatenschap om te onderhouden en te restaureren

De monumentale trap, de abdijtoren, de grote poort…
Ook het patrimonium krijgt een plaatsje in het paradijs. Wat we in het verleden al deden – de restauratie van de crypte van de abdij van Cambron (bekroond met een Caius in 2006), van de grote poort en de monumentale trap - wordt vanzelfsprekend voortgezet. Wij willen dat Pairi Daiza even mooi is aan de binnenkant als aan de buitenkant.

De Abdijmolen
De werken zijn begonnen. De restauratie gebeurt met respect voor de oorsprong van het gebouw. De bezoeker kan er daarna terecht voor snacks.

De Brouwerij van de Monniken van Cambron
Een artisanale brouwerij herrijst binnenkort op de fundamenten van de vroegere abdijgebouwen met als doel het abdijbier van Cambron opnieuw te laten vloeien.
Net als vroeger, zal het bier gebrouwen worden op basis van het water uit de bron van Sint-Bernardus, bekend om zijn heilzame werking, opborrelend in de beschermde omgeving van de haar toegewijde toren.