featured_header_zoonews.jpg

Grootste levende krab in Blankenberge

Reuzenkrab "Crabzilla" komt aan in Sea Life Blankenberge

De grootste levende krab die ooit te zien was in Europa is vandaag verhuisd op naar het SEA LIFE Centre in Blankenberge in België.

‘Crabzilla’ is een Japanse reuzenspinkrab (Macrocheira kaempferi) die eind verleden jaar werd gevangen in de Stille Oceaan. Zij werd eerst opgevangen in het Sea Life Centre in Birmingham (UK) en verhuisde nu naar SEA LIFE Blankenberge.
Blankenberge beschikt immers over een groot aangepast aquarium waar momenteel reeds 6 spinkrabben te bezichtigen zijn. Hoewel deze dieren nu al kunnen rekenen op bijzonder veel bijval verzinken ze in het niets bij de unieke reuzenkrab die hen zal vervoegen.

Crabzilla is immers een volwassen dier waarvan de spanwijdte van de scharen méér dan 3,5 meter bedraagt. Volledig volgroeid wordt een reuzenspinkrab tot 4,5 m. groot. Niet alleen door zijn afmetingen is deze krab een monsterlijke verschijning: de krab lijkt immers op een spin en is daardoor voor velen nog meer afschrikwekkend.

Nochtans zijn reuzenkrabben in wezen slome dieren die zich vrij langzaam voortbewegen over de zanderige bodems langs de kusten van Japan, China en Taiwan, waar ze op een diepte van 200 tot 300 meter leven en soms in grote aantallen aangetroffen worden. De vrouwtjes zetten hun eitjes af in ondiepe wateren vlak bij de kust. De soort wordt bevist maar het vlees geldt als minder smakelijk.

In Blankenberge werd niets aan het toeval overgelaten voor de komst van Crabzilla.
Het dier werd vanmorgen 2 april opgehaald in Engeland met een speciale koelwagen voorzien van een aangepast reservoir en luchtpompen. Met een speciaal VIP-transport door de Kanaaltunnel kwam het dier rond 16 uur in Blankenberge aan.
Daar werd het onmiddellijk bijgeplaatst in het krabbenbassin.