Tranen over zeeotter Chuluugi

De verzorgers van de zeezoogdieren zijn er het hart van in. Chuluugi, de laatste Alaska zeeotter die de Zoo rijk was, is in de nacht van dinsdag 30 op woensdag 31 maart onverwacht overleden in Blijdorp (Rotterdam). Chuluugi was daar te gast in het kader van een kunstmatige bevruchting van 2 vrouwtjes in de hoop om de schaarse populatie zeeotters in Europa te verrijken met nieuwe jongen. De precieze doodsoorzaak van Chuluugi wordt momenteel nog onderzocht.

Het overlijden van Chuluugi brengt de totale populatie zeeotters in Europese dierentuinen op slechts 4 dieren (2 vrouwtjes in Blijdorp Rotterdam en 1 ouder koppeltje in de dierentuin van Lissabon). De zeebiologen van Blijdorp konden gelukkig wel bevestigen dat de inseminatie succesvol verlopen is, dus hoopt iedereen nu dat er alsnog een jong van Chuluugi zal geboren worden.

Het verblijf zal nu tijdelijk 3 zeehondjes onderdak geven. De directie van ZOO Antwerpen beraadt zich ondertussen over een langere termijn beslissing voor dit verblijf.
  

Kleine Mishmi takin is prille boreling in Zoo.

De lente werd prachtig ingezet in ZOO Antwerpen met de geboorte van een jong takinvrouwtje. Het kleine hoefdier kwam vlot ter wereld na een dracht van ongeveer 220 dagen voor mama Kitara. De vader van het kersverse jong is takin Bloske, die eerder dit jaar overleed. De verzorgers die een goede aanwijzing hadden dat Bloske nog een jong had verwekt, zien hun vurige wens nu uitkomen met de geboorte van dit kerngezonde hoefdiertje. De verzorgers gaven het jonge vrouwtje de naam Lasya, wat godin van de schoonheid betekent in het Tibetaans. De status van dit dier is kwetsbaar.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van onze Zoo dat er een kleine takin geboren wordt.
Takins zijn kloeke hoefdieren die gemiddeld 15 tot 18 jaar oud worden. Ondanks hun wat grove bouw zijn het uitstekende klimmers dankzij hun korte, stevige poten en brede hoeven waarmee ze met gemak steile rotshellingen aankunnen. Zowel mannetjes als vrouwtjes ontwikkelen hoorns die tot 30 cm lang kunnen worden en naar achteren gericht zijn. Takins hebben een dikke, wollige vacht met een sterk ruikende geur. Die wordt afgegeven door een olieachtige substantie die hen beschermt tegen de barre weersomstandigheden in hun natuurlijke habitat, het hoog- en middelgebergte van West-China en de oostelijke Himalaya.


Voordelig naar Zoo of Planckendael op Paasmaandag

Traditiegetrouw kunnen bezoekers op paasmaandag tegen een voordeeltarief ZOO Antwerpen of Planckendael bezoeken. Enkel die dag worden de prijzen verlaagd naar 11,50 € (3- tem 11-jarigen), 12,50 € (60+) en 16,50 € (+ 12j).