featured_header_zoonews.jpg

Record in Serpentarium

Paaseieren rapen, maar van deze blijf je best af:
Monocle cobra’s in Serpentarium leggen record van 20 eieren

Heet van de naald: de monocle cobra’s (Naja naja kaouthia) hebben eieren gelegd en wel zo’n 20 stuks! Nog nooit waren het er zoveel. Ze liggen in de broedmachine en de verwachting is dat de kleine jongen binnen 60 tot 70 dagen uit hun eieren komen piepen. Het zijn agressieve en giftige cobra’s, familie van de koraalslangachtigen. Hun gif is een neurotoxine (zenuwaantastend) en cytotocine (celvernietigend) en dodelijk voor mens en dier. Ze worden 1m80 tot 2m20 lang en smullen van vogels en knaagdieren. De soort komt vooral voor in Zuid-oost Azië. In het Serpentarium sissen er 2 volwassen dieren.

Als de cobra zich in het nauw gedreven voelt, dan richt zij zich op met het voorste deel van haar lichaam en zet ze haar verbrede nek of “hood” op. Op de rug zie je dan een ronde op een oog gelijkende vlek. Ze kan haar “hood” opzetten dankzij verlengde ribben die normaal tegen haar lichaam aan rusten, maar bij gevaar uitgespreid worden en zo de losse huidplooi met de tekening opspannen.

Sinds eind 2008 mogen we deze gespecialiseerde amfibieën- en reptielendierentuin aan de zeedijk in Blankenberge als versterking bij de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) rekenen. Marnick Croes is de bezieler en grondlegger van de reptielenzoo. Zijn eigen privécollectie ligt aan de basis van zijn ontstaan. Daarom kunnen we een prachtige verzameling reptielen, een heuse vogelspinnen- en schorpioenencollectie, verschillende gifslangen en talrijke speciale en zeldzame gasten zoals breedvoorhoofdkrokodillen, Fiji leguanen, doodsadders,…  tonen.

ZooSite, de Nederlandstalige vereniging voor dierentuinliefhebbers, nomineerde het Serpentarium in Blankenberge voor de prijs van “Mooiste Kleine Dierentuin 2009/2010”.  Het ZooSite-team oordeelde dat de medewerkers hard werk hebben verzet om ook in 2009 het Serpentarium in Blankenberge aantrekkelijk te houden voor de bezoekers. Wie de award uiteindelijk ontvangt, bepalen alle mensen die tussen 1 en 15 april www.zoosite.be of www.zoosite.nl bezoeken en hier hun stem uitbrengen. Stem je mee?