featured_header_zoonews2.jpg

Reactie Zoo Antwerpen

Betreurenswaardig treffen tussen mens en dier

21 september vorig jaar kwamen een mannetjesrendier en een verzorgster onaangenaam met elkaar in contact. Kort nadien werd er door één van onze bezoekers een filmpje over dit ongeval op youtube gezet. Zowel de verzorgster als het mannetjesrendier heeft geen blijvend letsel aan hun treffen overgehouden, gelukkig maar.

Tot het moment van het treffen, hadden deze verzorgers geen problemen ervaren met het bewuste mannetje. Een rendier in bronst kan echter gevaarlijk zijn. Mogelijk verdedigde het mannetje zijn vrouwtjes en zag het in de verzorgster een concurrent. Het rendier besprong haar. In een poging het dier af te weren, verwondde de verzorgster zich in de hals. Een rendier gebruikt zijn gewei om aan te vallen. Hij kan hiermee enorme kracht uitoefenen. Het gewei van een rendier heeft scherpe kanten en weerhaken en is gemaakt van hard materiaal. Het bevat geen zenuwen en bloedvaten.

De verzorgster heeft in paniek gereageerd en het dier op alle mogelijke wijzen proberen af te weren om geen andere verwondingen op te lopen. Haar collega’s kwamen haar te hulp. De verdedigingswijze resulteerde uit een reactie van emoties en zelfbehoud. Zowel de verzorgster als het mannetjesrendier heeft geen blijvend letsel aan hun treffen overgehouden.

De KMDA betreurt dit incident van september vorig jaar en zorgde er onmiddellijk voor dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Het rendierverblijf en het poortsysteem werd zodanig aangepast, dat de verzorgers niet meer in het verblijf van het mannetje moeten en mogen komen als het dier in de bronst is. Het veiligheidsprotocol werd verstrengd.

Bron: Zoo Antwerpen
 
Het bewuste filmpje: