Drama in Sidney

Helaas lopen alle olifantenzwangerschappen niet altijd af zoals in Zoo Antwerpen met Kai-Mook. Dat heeft Taronga Zoo in Sidney helaas moeten ervaren: olifantenmama Porntip verloor er haar kalfje nog voor het geboren werd.

Op 1 maart werd het duidelijk dat Porntip klaar was voor de bevalling van haar baby van zo'n 100 kilo. Mama-olifant werd zo'n 22 maanden eerder zwanger via kunstmatige inseminatie. De echo's van gisteravond toonden echter aan dat het kalfje helemaal ondersteboven lag, waardoor er geen enkele kans op een geslaagde geboorte was.

Mama Porntip overleefde de dramatische bevalling wel en wordt nu de klok rond in de gaten gehouden. Iedereen van de Taronga Zoo is kapot van het nieuws. Er vloeiden heel wat traantjes. Ook de andere olifanten zijn van streek door de gebeurtenissen.


Kalf blijft zitten in mama's lichaam


Het geslacht van het dode kalf zal pas bekend raken als de moeder op natuurlijke wijze de vrucht afscheidt. Dat gebeurt waarschijnlijk de komende weken of maanden, maar het kan tot een jaar duren. Olifantenwijfjes kunnen hun dode kalf afscheiden van de rest van hun organen, zodat er geen ziektes of infecties over haar lichaam verspreid kunnen worden.

Het is zeker niet uitzonderlijk voor een eerste bevalling van een olifant dat het misloopt, weten experts. Dat komt zelfs in de helft van de gevallen voor. Bij een tweede dracht verhogen de kansen op succes aanzienlijk.

Een andere olifant van de Taronga Zoo, Pak Boon, is eveneens zwanger en zou op het einde van dit jaar bevallen. Het zal ook voor haar de eerste keer zijn.