GaiaPark opende op 23 april 2005

GaiaZOO opende 18 jaar geleden op 23 april 2005 als GaiaPark Kerkrade. De naam Gaia verwees naar de figuur uit de Griekse mythologie. Gaia is de oermoeder, de Aarde, die ontstond uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. 

GaiaZOO is een relatief jonge dierentuin. Het bevindt zich in de Anstelvallei, in Kerkrade in de Nederlandse provincie Limburg. Het dierenpark is 25 hectare groot en is onderdeel van de toeristische zone Parkstad Limburg. De geschiedenis van het park kan men nalezen op een meterslange schutting langs de Brughofweg.

20230423 Gaiazoo1200800 1

GaiaZOO bestaat uit verschillende gebieden: Taiga, Limburg, Savanna en Rainforest. Heel leuk voor de kinderen is het binnengedeelte DinoDome.

Bij binnenkomst in GaiaZOO komen de bezoekers terecht in het Taiga gedeelte. Hier kunnen de bezoekers oog in oog komen te staan met diersoorten die leven in het noordelijk halfrond, in gebieden tussen de toendra's en de steppe. Bezoekers kunnen hier veelvraten spotten, een diersoort die nergens te vinden is in een Nederlandse dierentuin. In deze Taiga wereld zijn ook berberapen, vale gieren, rode panda’s, lynxen en wolven te vinden. De Taiga volière is ook de moeite waard.

In het hart van GaiaZOO ligt Limburg, een knipoog naar de eigen provincie. Deze Nederlandse provincie wordt in het zuiden gekenmerkt door een indrukwekkend heuvelachtig landschap met typische vakwerkhuisjes. Maar deze provincie heeft ook een rijke flora en fauna.
In limburgHUIS ontdekt de bezoeker verhalen van de vuursalamander, eikelmuis en korenwolf. Lokale bedreigde diersoorten die GaiaZOO helpt beschermen. Centraal ligt het Limburgse erf, een kinderboerderij met ezels, geiten en varkens.
Aan de rand van het Acacia-terras is er niet alleen een grote buitenspeeltuin, maar ook de SpeelBoom, de DinoCarrousel en de grote overdekte DinoDome.

Het Savanna-gebied bevindt zich achteraan in het park. Typisch Afrikaanse diersoorten kun je hier treffen. Het uitgestrekte landschap biedt huisvesting aan een aantal grote zoogdieren, zoals de statige giraffen en de kolossale witte neushoorns. Vlakbij zijn er ook de immer populaire stokstaartjes. In Savanna kom je trouwens ook oog in oog te staan met de Afrikaanse leeuw. In dit gebied zijn ook een roedel Afrikaanse wilde honden gehuisvest.

De Rainforest-zone brengt twee werelden samen, namelijk de regenwouden van Zuid-Amerika en Afrika. Hier vind je dan ook diersoorten zoals gorilla's en kuifmangabeys, maar ook vicuña’s en tapirs. De reuzenmiereneters en de dwergnijlpaarden zijn ook hier terug te vinden. In het Terrarium zijn dan weer allerlei insecten, amfibieën, reptielen en spinnen terug te vinden...

20230423 Gaiazoo1200800 2

GaiaZOO is een EAZA-dierenpark (dit betekent dat het lid is van de Europese Associatie van Dierentuinen en Aquaria).
Het park neemt deel in verschillende kweekprogramma’s. Meer dan 50 diersoorten in GaiaZOO zijn onderdeel van een EEP managementprogramma, een uitwisselingsprogramma bedoeld voor bedreigde diersoorten.

Info en foto's: GaiaZOO