Primeur voor Mechels dierenpark

Op 4 mei werd in ZOO Planckendael een reuzenmiereneter geboren. Moeder Tikaya en vader Advent verblijven al 8 jaar samen, maar nooit eerder was er een jong.

Na de geboorte klimmen reuzenmiereneterbaby’s op de rug van hun mama en klemmen zich dan vast in de lange pels.
"Cruciaal zijn de eerste tochten tussen de veilige rug van mama en haar tepels", aldus coördinator Ben.

20230516 ZooPlanckend reuzenmiereneter1200800 2

Reuzenmiereneters komen oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika. Deze zoogdieren zijn volgens de IUCN Red List een kwetsbare diersoort. Hun aantal in de vrije natuur daalt omwille van habitatverlies. Ze raken verbrand door de oogstwijze bij rietsuikerplantages.
Tikaya en Advent uit ZOO Planckendael maken dan ook deel uit van een internationaal kweekprogramma. Dit jaar kreeg Planckendael een positieve kweekaanbeveling van de stamboekhouder. Het kan meteen al een eerste mini-reuzenmiereneter verwelkomen. Na een draagtijd van 180 dagen beviel vrouwtje Tikaya op 4 mei. De bevalling verliep moeiteloos en moeder en jong stellen het uitstekend. Het kleintje van ongeveer 1,5 kilogram drinkt goed en houdt zich tijdens mama’s wandelingen stevig vast op haar rug.
"Vier minuten na de geboorte zat het kleintje al op haar rug!", vertelt verzorger Florijn enthousiast. Dat gaat het jong nog zo’n zes tot negen maanden doen.
Vanaf twee maanden durft een kleine reuzenmiereneter speels op mama te klimmen en te doen of hij/zij haar aanvalt. Op dit moment is geslacht nog niet bekend. Een naam moet nog gekozen worden, die zal alvast met de letter Y beginnen, zoals alle andere babydieren die dit jaar in Planckendael en ZOO Antwerpen geboren worden.

Miereneters zijn zoogdieren met een eerder vreemd uiterlijk. Ze zijn helemaal aangepast aan hun manier van eten en gericht op zelfverdediging. Hun lange, vlijmscherpe klauwen houden ze scherp door op hun knokkels en polsen te lopen. Met hun klauwen beschermen ze zich o.a. tegen poema’s en jaguars. Eén krachtige uithaal is genoeg om de tegenstander uit te schakelen.
Ze gebruiken hun sterke klauwen ook om termieten-, mierenhopen of boomstronken open te breken. Dan dringen ze binnen met hun smalle snuit van wel 45 cm lang. Ze steken hun flexibele tong van 60 cm uit en bewegen die razendsnel. Tot 150 keer per minuut zwiept die naar binnen en naar buiten. Op de tong zit kleverig speeksel, waaraan de mieren, termieten, larven en eieren blijven plakken. Ze kunnen er zo duizenden per dag verorberen.
Een onmogelijke hoeveelheid voor dierenparken. Daarom werd er, speciaal voor hen, een voedzame mierenpap ontwikkeld. Een reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar kauwt zijn voedsel met zijn gehemelte. 

Reuzenmiereneters hebben een vreemd uiterlijk met een lange snuit, een kleverige tong en een vreemde stap om hun gevaarlijke klauwen scherp te houden. En wist je dat mama Tikaya haar pluizige staart soms gebruikt om het kleintje toe te dekken als ze neerligt? Vanaf vandaag ontvangen mama en mini kraambezoek in ZOO Planckendael.

20230516 ZooPlanckend reuzenmiereneter1200800 1

Bij een bezoek aan Planckendael kun je de baby gaan bewonderen buiten of in het binnenverblijf achter het grote kijkraam. Mini Y moet je dus wel spotten op de rug van mama. Tenzij beiden dutten, want dan zal mama het kleintje lekker warm toedekken met haar staart. De dieren hebben moeite met het regelen van hun lichaamstemperatuur en met hun staart als dekentje beperken ze het warmteverlies. Ook vader Advent gebruikt zijn grote pluimstaart om zich te warmen. 

Info: ZOO Planckendael
Foto's: Jonas Verhulst - ZOO Planckendael