Geboorte bij 3 diersoorten

In de Nederlandse dierentuin ZooParc Overloon zijn er in het voorjaar zeven jonge dieren geboren bij drie diersoorten: vier Aziatische kleinklauwotters, één kameel en twee rode reuzenkangoeroes. Ook is inmiddels het geslacht bekend van de witgezichtsaki die in februari is geboren.

De jonge kameel werd twee maanden geleden geboren. Ondertussen is het geslacht is bekend: het is een meisje.

20230514 ZPO Geboortegolf1200800 2

De vier jonge Aziatische kleinklauwotters verblijven momenteel nog in de nestkist. Daar blijven ze ongeveer anderhalve maand en ze kunnen elk moment buiten een kijkje nemen. Van alle ottersoorten is de Aziatische kleinklauwotter het meest sociaal en ze leven in vaste groepen waarin ze communiceren met piepgeluiden en geuren.

De draagtijd van de rode reuzenkangoeroe is 33 dagen. Het onderontwikkelde kangoeroejong kruipt dan naar de buidel van de moeder, waar het acht maanden blijft voordat het tevoorschijn komt. In de buidel zit de tepel waarmee de moeder het jong voedt.

De witgezichtsaki die in februari is geboren is een mannetje. Deze apensoort wordt geboren met dezelfde kleuren als de moeder, zodat het jong niet opvalt voor de vijanden in het wild. Na twee tot drie maanden verschijnt, wanneer het een mannetje is, een wit gezicht. Indien het een vrouwtje is, dan behoudt dier twee verticale witte strepen over het hoofd.
Hoofd dierenverzorging Steven van den Heuvel: "Een kleine drie maanden na de geboorte van de witgezichtsaki, kunnen we met zekerheid zeggen dat het een mannetje is!"

20230514 ZPO Geboortegolf1200800 1

Info en foto's: ZooParc Overloon