De Vlinderpoppenkast van Arboretum

Het Arboretum in Kalmthout is een magische locatie, waar in de 13,5 hectare bomentuin ruim 11.000 plantensoorten uit de hele wereld te bewonderen zijn. Maar in deze periode is een bezoekje om een heel andere reden de absolute moeite waard: van 27 april tot en met 21 mei kun je live de geboorte volgen van tientallen koninginnenpages.

Het is en blijft een bijzondere gebeurtenis om een vlinder zien geboren worden. In de vlindertuin van Arboretum Kalmthout kun je in deze periode getuige zijn van deze wonderlijke gebeurtenis. In de vlinderpoppenkast, die beschut staat onder het paviljoen in de vlindertuin van Arboretum Kalmthout, is er een verzameling van poppen van de koninginnenpage, de grootste, en eerder zeldzaam geworden, dagvlinder uit onze streken. De pop-fase is de fase tussen het rups zijn en vlinder worden.

20230426 ArboretumVlinder1200800 1

Tussen 27 april en 21 mei zullen er in Arboretum Kalmthout zo'n vijftig poppen van de koninginnenpage in een kleine serrekast wonen én verpoppen tot vlinder. De meeste ‘geboortes’ gebeuren wanneer het overdag voldoende warm is; daarvoor is minimaal zo’n 15 graden Celsius nodig. Zoals een kuikentje uit een ei kruipt, zo kruipt een vlinder uit het omhulsel waarin hij overwinterde. Op een hoog en droog plekje in de zon vouwt hij zijn vleugels open en wacht hij tot ze helemaal stevig en opgedroogd zijn. Pas dan is de vlinder klaar om de wijde wereld in te vliegen.

Eénmaal per dag, om 14 uur, worden de pas geboren vlinders vrijgelaten in de natuur. Hun eerste stop is de vlindertuin van Arboretum Kalmthout, waar nectarrijke lentebloeiers zoals paardenbloemen nu open staan, ideaal voedsel voor de vlinders! Wat verderop in de rode tuin vinden de koninginnenpages dan weer waardplanten zoals venkel. Daar leggen de vlinders na de paring hun eitjes. Deze plant is namelijk het favoriete hapje van de vlinderrupsen, dat zij meteen voorgeschoteld krijgen wanneer ze uit hun eitje kruipen.

De vlinderpoppenkast is een creatie van Kalmthouts kunstenaar en natuurliefhebber Gilbert Uitdenhouwen, die zich al meer dan 20 jaar passioneel inzet om de koninginnenpage te helpen overleven. Hij verzamelt de koninginnenpages als rupsen in privétuinen, volkstuintjes en serres. Hij geeft de bezoekers om 14 uur graag een woordje uitleg bij zijn kraamkliniek.

"Elk jaar zijn er duizenden rupsen van de koninginnenpagevlinder het slachtoffer van chemische bestrijdingsmiddelen, waardoor je ze nog maar zelden tegenkomt. De rups eet vooral het loof van venkel, dille, wortel, pastinaak, engelwortel, wijnruit en andere schermbloemigen. Maar niet iedereen heeft graag een knagende rups aan zijn of haar tuinplanten, en kan in dat geval mij contacteren. Deze vijftig rupsen die voorlopig nog poppen zijn en in het Arboretum zullen uitkomen, verzamelde ik in augustus 2022. Ik gaf ze voedsel tot ze zich als pop zichzelf vasthechtten op stokjes en in hoekjes. Bij mij thuis kregen ze op een droge plek onderdak, tot ik ze naar het Arboretum kon verhuizen. Hier in de vlinderpoppenkast kan iedereen nu dit wonderlijke natuurfenomeen van heel dichtbij meebeleven, zeker voor kinderen is dat ongelooflijk fijn om te zien", vertelt Gilbert.

20230426 ArboretumVlinder1200800 2

De vlinderpoppenkast is dagelijks te bezoeken, van 27 april tot en met 21 mei 2023, van 10u00 tot 17u00.
Bezoekadres: Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
Tickets-webshop: webshop.arboretumkalmthout.be 

Info en foto's: Arboretum Kalmthout