Negen vale gieren in Snavelrijk

Er zijn twee vale gieren uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Beide koppels zijn ervaren ouders. Zowel vader- als moedergier broeden op de eieren, zij voeden hun jong samen op.

"Het gaat goed met beide kuikens", vertelt dierverzorger Marc Belt.
De vogels broeden hoog op een nagemaakte klif, net als in de natuur. De nesten bestaan uit takken en ander groen. "Eenmaal uit het ei gekropen, duurt het bijna vier maanden voordat de kuikens hun eerste vliegles krijgen.", aldus Marc.

20230426 DienerpAmersfoort Gier1200800 1

Twee jaar geleden werden er ook gierenkuikens geboren in DierenPark Amersfoort.
Afgelopen jaar zetten natuurorganisatie Green Balkans samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund deze twee gieren uit in het wild.
Marc: "Deze gierensoort kwam vroeger in grote aantallen voor in de Balkan, maar in de jaren tachtig was het diersoort bijna uitgestorven. Dat kwam onder andere door stroperijen, vergiftigde karkassen om roofdieren te verjagen en hoogspanningskabels waar de gieren tegenaan vliegen."
Door de inzet van verschillende natuurorganisaties zijn de omstandigheden verbeterd. Nu leeft een gezonde gierenpopulatie in de Balkan (Bulgarije).
"Wie weet spreiden deze jonge gieren volgend jaar hun vleugels uit in Oost-Europa", hoopt Marc. "Daarover gaan we in gesprek met de EEP-coördinator van de vale gier."

Tot die tijd kunnen bezoekers de jongen ontdekken in DierenPark Amersfoort.

20230426 DienerpAmersfoort Gier1200800 2

Met de komst van de jongen leven er nu negen vale gieren in Snavelrijk.

Info en foto's: Dierenpark Amersfoort