featured_header_zoonews.jpg

Gouden takin geboren in Pairi Daiza

Een van de eerste geboortes van 2023

Pairi Daiza is verheugd om een van de eerste geboortes van 2023 aan te kondigen, namelijk een gouden takin. De dierenverzorgers ontdekten het pasgeboren dier in de ochtend van 8 maart.

Deze kleine gouden takin werd per toeval ontdekt door de dierenverzorgers toen ze in de stal kwamen en het jonge dier zagen drinken bij zijn/haar moeder. Op dit moment is het geslacht van het dier nog niet bekend. Deze takin baby is het jong van Pchan-Ku (10 jaar) en Wei (8 jaar). Het jong zal samenleven met zes andere gouden takins.

20230315 PairiDaiza Takin1200800 1

Deze nieuwe geboorte is uitstekend nieuws voor het voortbestaan van de diersoort. Deze emblematische hoefdieren uit het hooggebergte zijn namelijk bedreigd in het wild.
In hun natuurlijke habitat: de bergen in de provincie Shaanxi, in het zuiden van China en Bhutan, worden ze bedreigd door menselijke activiteiten. Door onder meer de jacht en het verdwijnen van hun habitat, is de populatie gouden takins met 30% afgenomen in de laatste 24 jaar.
De IUCN (International Union for the Conservation of Nature) klasseerde de diersoort bijgevolg als “kwetsbaar” op hun Rode Lijst voor bedreigde soorten.

Pairi Daiza neemt actief deel aan een Europees programma voor de bescherming en reproductie van deze diersoort (ESB: European Studbook Program).
De kleine gouden takin is vanaf vandaag te bewonderen in Pairi Daiza. 

20230315 PairiDaiza Takin1200800 2

De gouden takins, die te bewonderen zijn in The Middle Kingdom in Pairi Daiza, zijn herkauwers uit de geitenfamilie.
Deze krachtige dieren met een glanzende goudkleurige vacht, combineren de beweeglijkheid van een berggeit met de spierkracht van een stier. Ze kunnen meer dan 2 m lang worden, hebben een schofthoogte van 1,30 m en kunnen tot 350 kg wegen.

Info en foto's: Pairi Daiza