featured_header_zoonews2.jpg

Olifant geboren in WILDLANDS

Welkom Nagarr, kleine draak...

Het Nederlandse WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen had deze ochtend wel heel leuk nieuws te melden: er was immers in de vroege uurtjes een gezond olifantenkalfje geboren.

Het was vrij snel duidelijk dat het pasgeboren olifantje een mannetje is. Daarop hebben zijn verzorgers hem de naam Nagarr gegeven, dit betekent ‘kleine draak’ in het Birmaans. Voor moeder Swe Zin was dit haar eerste keer dat ze een kalfje baarde. Swe Zin werd zelf geboren in Emmen, op 8 augustus 2007.
Op beveiligingsbeelden is te zien dat zij liggend is bevallen, wat door de dierverzorgers in Emmen nog niet eerder is waargenomen bij een olifantenbevalling.

20230130 Wildlands olifant1200800 1

De vader van de pasgeboren Nagarr is olifantenstier Timber. Timber kwam in 2020 speciaal voor een succesvolle dekking van Swe Zin vanuit Diergaarde Blijdorp (de dierentuin van Rotterdam) naar WILDLANDS in Emmen, omdat de vorige fokstier geen enkele interesse in haar toonde.
De dracht was voor de gezondheid van dit vrouwtje belangrijk. De meeste olifantenvrouwtjes worden namelijk voor het eerst moeder voor hun twintigste levensjaar. Ze krijgen per keer meestal één jong. Een olifant heeft gemiddeld een dracht van 22 maanden. In februari 2021 werd er voor het laatst een kalf in WILDLANDS geboren; het stiertje Ka Yan.

Bij olifanten vindt de bevalling plaats in de familiegroep. Bij de bevalling spelen de tantes een grote rol. Zij beschermen de kwetsbare moeder.
Ook als het kalfje in de benen moet komen, helpen de andere olifanten mee.

Op dit moment staat de kudde met de jongste aanwinst binnen in de grote tropische kas van het park, zodat het jong tot rust kan komen en goed kan drinken. De kleine Nagarr wijkt niet van moeders zijde en ook tante Ma Yay Yee houdt ‘m goed in de gaten. De rest van de familiegroep is eveneens steeds in de buurt. 

20230130 Wildlands olifant1200800 2

In totaal telt de kudde van WILDLANDS nu twaalf olifanten: drie volwassen vrouwen, één volwassen bul, zeven jonge stieren en dit pasgeboren kalf.
Zij leven doorgaans in twee groepen in WILDLANDS; de familiekudde met de dames en jongere stieren én een mannengroep.
Om de populatie Aziatische olifanten in dierentuinen genetisch gezond te houden, bestaat er een fokprogramma, een EEP. Hierbij wordt toegezien dat de genetische variatie van de olifanten zo groot mogelijk gehouden wordt. Er worden vanuit het stamboek fokparen gevormd die niet aan elkaar verwant zijn.
Voor de Aziatische olifanten coördineert Diergaarde Blijdorp het internationale fokprogramma.

Info en foto's: WILDLANDS Adventure Zoo