featured_header_zoonews2.jpg

Zeldzame boomkangoeroe geboren in Chester Zoo

1e geboorte van Goodfellow boomkangoeroe in Chester Zoo

In het Britse Chester Zoo werd voor de allereerste keer een zeldzame Goodfellow boomkangoeroe geboren, een belangrijke geboorte in kader van het internationaal fokprogramma voor het behoud van deze dierensoort.

Chester Zoo bestaat ondertussen 91 jaar en het was voor de allereerste keer dat er met deze dierensoort een fokprogramma was opgezet in het dierenpark. 

20230126 ChesterZoo Boomkangoeroe1200800 1

"Dit is een echt feestmoment voor het team en onze inspanningen om deze zeer bedreigde diersoort te beschermen. Omdat er weinig bekend is over deze schuwe en ongrijpbare wezens, bevinden we ons in een unieke positie om het hele proces rond de ontwikkeling van Kitawa's joey.", aldus Dave White, Team Manager. “Boomkangoeroes hebben een van de meest complexe geboorteprocessen in het dierenrijk. Wanneer een joey voor het eerst wordt geboren, is hij slechts zo groot als een jellybean en ongelooflijk onderontwikkeld. Even na de geboorte, met de ogen nog steeds strak gesloten, weet de joey instinctief om mama's buik en in haar buidel te kruipen. Eenmaal veilig in de buidel krijgt de baby alle voeding die hij nodig heeft terwijl hij groeit en zich nog eens zes maanden ontwikkelt - totdat hij zijn hoofdje begint uit te steken."

Op dit moment kan men nog niet vaststellen of het jong een mannetje of een vrouwtje is. Pas wanneer de baby uit de buidel komt en begint rond te huppelen en in bomen begint te klimmen, kan men het geslacht bepalen. 

20230126 ChesterZoo Boomkangoeroe1200800 2

De Goodfellow boomkangoeroe is een buideldier dat in bomen leeft en hun sterke ledematen gebruikt om te klimmen en staarten voor evenwicht. Het zoogdier is kleiner dan de bekende Australische kangoeroesoort. De boomkangoeroe is inheems in de bergachtige regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea, waar ze worden bedreigd door jacht en vernietiging van leefgebieden; zo hebben ze de afgelopen 30 jaar meer dan de helft van hun populatie verloren.

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) heeft de soort aangemerkt als bedreigd in het wild, waarbij natuurbeschermers pleiten voor nauwlettender toezicht op de dieren in hun oorspronkelijke verspreidingsgebied.

Info en foto's: Chester Zoo