featured_header_zoonews.jpg

Eerste baby-olifant voor Bioparc Valencia

6000 mensen kozen de naam Makena

Op 9 november 2022 werd in Bioparc Valencia de allereerste baby-olifant geboren. Tien weken later is het jonge dier mooi geïntegreerd in de groep.

Vorig jaar viel er heuglijk nieuws te rapen in het Spaanse Bioparc Valencia: er werd immers een olifantje geboren. Het olifantenkalf is een hoopvolle geboorte voor deze imposante soort die volgens de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) ondertussen "met uitsterven bedreigd" is.

20230118 BioPValencia olifant1200800 1

Toen eenmaal was bevestigd dat het jong een vrouwtje was, was het tijd om het een naam te geven. In december konden bezoekers via een poll een naam kiezen voor deze jonge viervoeter. Maar liefst 6000 mensen kozen massaal (75%) voor de naam Makena. Deze naam heeft ook een betekenis in de Kikuyu-taal (taal van een Keniaanse etnische nomadische bevolkingsgroep): degene die gelukkig is.

Makena is ondertussen al goed geïntegreerd in de kudde. Ze is bovendien erg actief: ze verkent en speelt in de buitenverblijven van het savannegebied. Ook het gedrag van de moeder en de "tantes" is positief. 

20230118 BioPValencia olifant1200800 2

In 2021 veranderde de Internationale Unie voor Natuurbehoud (UICN) de status van de twee Afrikaanse olifantensoorten op haar Rode Lijst: beide soorten bleken kwetsbaar te zijn.
Nu wordt de bosolifant (Loxodonta cyclotis) als ernstig bedreigd beschouwd en de savanneolifant (Africana Loxodonta) valt dan onder de noemer van de bedreigde diersoorten.
De belangrijke geboorte van Makena vond plaats binnen het Europees programma voor het behoud van olifanten.

Info en foto's: Bioparc Valencia