Reuzenpanda mag nog iets langer blijven

De jonge reuzenpanda uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Fan Xing, zal nog niet meteen vertrekken naar China omwille van capaciteitsproblemen in China om de dieren eerst in quarantaine te zetten.

Sinds 2017 kunnen bezoekers terecht in Ouwehands Dierenpark in het Nederlandse Rhenen om reuzenpanda's te ontdekken. Er werd speciaal een mystieke wereld gecreëerd, Pandasia, waar de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in verblijven. Op 1 mei 2020 werd Fan Xing geboren. Eerst dacht men dat het een jongen was, maar twee jaar na de geboorte stelde men vast dat Fan Xing een meisje was.

20230326 Ouwehands FanXing1200800 2

Jonge reuzenpanda's die geboren zijn in dierentuinen buiten China, mogen maximaal tot 4 jaar in dat dierenpark blijven alvorens terug te keren naar China. Daar krijgen de jonge reuzenpanda's een rol in het internationale managementprogramma en kweekprogramma voor het in stand houden van de diersoort.  Sinds vorig jaar werden de voorbereidingen voor een vertrek Fan Xing gestart. Omwille van COVID-19 en de vele lockdowns werd het vertrek al een aantal keer uitgesteld.
Op dit moment zijn er ook andere jonge reuzenpanda’s die eenzelfde reis naar China maken. Bij aankomst in China gaan deze zoogdieren meteen in quarantaine voordat ze hun nieuwe leefomgeving mogen ontdekken. Deze quarantaineplekken voor panda’s in China zijn beperkt waardoor er een wachttijd ontstaat voor vertrel. Ook voor Fan Xing is er op dit moment nog geen ruimte.
Ouwehands Dierenpark onderhoudt intussen wel nauwe banden met de collega’s in China om op die manier ook duidelijkheid te krijgen over een mogelijke vertrekdatum. Tot dan kunnen bezoekers nog steeds Fan Xing bezoeken.

Reuzenpanda’s zijn solitaire dieren en leven het liefst alleen. Ze komen alleen samen om te paren of leven samen met hun jong. Zo deelt Wu Wen nu ook haar verblijf met haar jong Fan Xing. De twee dieren tolereren elkaar nog, maar de band verandert wel. Nu Fan Xing groter en sterker is, gaat het stoeien er minder zacht aan toe. Ook drinkt ze niet meer bij haar moeder. De jonge panda wordt in mei drie jaar oud. Vanaf vier á vijf jaar worden pandavrouwtjes geslachtsrijp.

20230326 Ouwehands FanXing1200800 1

Het leefgebied van de reuzenpanda, en dus ook de soort zelf, wordt al jaren goed beschermd. Dit heeft geholpen, want de reuzenpanda staat niet meer genoteerd als ‘bedreigd’ op de IUCN rode lijst. Echter valt de soort nog wel in de categorie ‘kwetsbaar’, wat betekent dat bescherming van de soort en zijn leefgebied nodig blijft.

Info en foto's: Ouwehands Dierenpark