featured_header_zoonews.jpg

Zoo Krefeld de toekomst in met mensapenzone

Artenschutzzentrum Affenpark

De Duitse dierentuin in Krefeld zet met het project “Artenschutzzentrum Affenpark” een belangrijke stap naar de toekomst in het houden van mensapen.

Velen herinneren zich mogelijks nog wel de verschrikkelijke brand op oudjaarsavond, toen Thaise wenskaarsballonnen terecht kwamen op het apenverblijf. Het gebouw van 2.000 vierkante meter ging volledig in de vlammen op. Dertig dieren, waaronder 8 mensapen, kwamen om in de brand. De brandweer kon gelukkig het aanpalende gorillaverblijf redden.

20230127 ZooKrefeld plan350Zoo Krefeld bleef niet bij de pakken zitten en stelde een nieuwbouwproject voor aan de gemeenteraad van Krefeld dat goedkeuring kreeg.
Op basis van de huidige planning is de kostenraming € 27.905.000 voor bouwfasen 0 t/m 3. De Zoo en Zoofreunde Krefeld dragen € 10.526.000 van de kosten via verzekeringsuitkeringen, eigen middelen, reeds ontvangen en nog te werven donaties. De stad neemt als hoofdaandeelhouder van de zoo de resterende kosten op zich, gespreid over meerdere begrotingsjaren.

Het betreft hier het gebied van Zoo-Brücke tot de Berliner Strasse, een terrein van 2 ha groot. Hier zullen in totaal drie grote verwarmde binnenverblijven worden gebouwd voor de mensapen, met omringende buitenvoorzieningen. voor de drie mensapen worden gebouwd. Het project Artenschutzzentrum Affenpark, beschermingscentrum voor apen, zal in vier opeenvolgende bouwfasen worden gerealiseerd, over een periode van zo’n 10 jaar.

In 2021 heeft een gebiedsuitbreiding plaatsgevonden: Zoo Krefeld verkreeg immers 0,4 ha door het oefenvoetbalveld, waarvan zij het vruchtgebruik had, in te lijven en te gebruiken voor het dierenpark.

20230127 ZooKrefeld1200800 bouwterrein1

In bouwfase 0 wordt het bestaande buitenverblijf van het gorillaverblijf, de zogenaamde "gorillatuin", uitgebreid tot 2.000m² zodat de groep rond zilverrug Kidogo - zoals vereist door het fokprogramma - verder kan groeien. De ca. 720m² grote uitbreidingsruimte wordt gebouwd in de stijl van de "gorillatuin" met een droge sloot, kunstmatige rotsachterwand en een natuurlijke inrichting met natuurlijke grond, planten, klimrekken en ontspanningsmogelijkheden.
Afhankelijk van de start van de bouw en de resultaten van de aanbestedingen is oplevering voor de zomer van 2023 realistisch.

In bouwfase 1 wordt een multifunctioneel apenhuis van 830m² gebouwd, bestaande uit twee delen die elk aansluiten op een ruime buitenruimte. Dit is waar de nieuw gevormde groep chimpansees zal leven, waarvan de grondleggers de twee chimpansees zullen zijn die het vuur hebben overleefd, Bally en Limbo.
Daarnaast worden hier puberende mannelijke gorilla's gehouden (de zogenaamde vrijgezellengroep) en een met de gorilla's geassocieerde echte meerkatten of mangabey-soort. De ongeveer 1.100 m² grote buitenruimte voor de chimpansees ten noorden van het huis is qua planning vrijwel identiek aan het bouwproject "chimpansee-bos" dat is ontwikkeld voor het voormalige tropische apenhuis. Vanwege de goede klimvaardigheden van chimpansees en jonge gorilla's zullen beide buitenfaciliteiten worden afgedekt met roestvrijstalen netten, wat ook het voordeel biedt dat het volledige volume van de faciliteiten door de apen kan worden gebruikt.
Het huis is beloopbaar voor bezoekers, die door grote ramen een glimp van het interieur kunnen opvangen. Als de bouw begin 2023 start, kan het project in 2024 worden opgeleverd.

20230127 ZooKrefeld1200800 bouwterrein2

Bouwfase 2 is het faciliteiten-complex voor orang-oetans, die in gemeenschap huisvesting moeten worden gehouden met een zeer bedreigde gibbonsoort. De bouw van deze voorziening kan pas starten als het traject B-plan is afgerond, aangezien deze grotendeels plaatsvindt op het terrein van het voormalige sportoefenveld.
Dit gebouw zal bestaan uit een verwarmd binnenverblijf met 2 verdiepingen waar bezoekers binnen kunnen lopen. In totaal zullen er vier binnenverblijven zijn, met vier buitenruimtes. Het aantal afzonderlijke verblijven wordt bepaald door het fokprogramma en moet een grote flexibiliteit in huisvestingsomstandigheden mogelijk maken.

Omdat orang-oetans, net als gibbons, boombewoners zijn met een klimmende levensstijl, zullen de buitenfaciliteiten volledig overdekt zijn met een stalen net. Er zal een verscheidenheid zijn aan klim- en hangmogelijkheden, zodat het volledige volume van de ruimte kan worden gebruikt.
Bezoekers kunnen mee genieten, dankzij een stijgend, voor gehandicapten toegankelijk pad dat leidt naar de 2e verdieping van het huis, van waaruit de binnenverblijven te zien zijn. Het huis is bewust aan de rand richting het stadion geplaatst om met zijn 2 verdiepingen het stadiongeluid akoestisch op te vangen. Er zullen ook geplante geluidswerende muren worden opgetrokken aan de grens van de dierentuin naar het stadion, die hetzelfde doel hebben.

20230127 ZooKrefeld1200800

Bouwfase 3 concentreert zich meer op het noordelijk deel van het apenpark in de richting van de "Zoobrücke". Hier komt een verblijf voor de groeiende groep chimpansees, in de stijl van het "chimpansee-bos".
De start van deze laatste bouwfase is gepland vanaf 2027. Het biedt daarmee ook voldoende tijd om alternatieven in de dierentuin aan te leggen voor de dierensoorten die er momenteel vertoeven, zoals reuzenschildpadden, berganoa, rode rivierzwijnen, nilgai-antilopen of Formosaanse muntjacs.

Info: Zoo Krefeld
Foto plan en gorilla: Zoo Krefeld
Foto's bouwwerf: Parkworld.be - Zoo.be