featured_header_zoonews.jpg

Tijger-primeur voor ZOOM Erlebniswelt

Succesvolle ontmoeten van twee amoertijgers

Het Duitse dierenpark ZOOM Erlebniswelt is enorm verheugd na een succesvolle ontmoeting van de twee Amoertijgers Thrax en Tamika. De twee ontmoetten elkaar voor het eerst op dinsdagochtend 24 januari toen de scheidingspoort tussen beide verblijven werd geopend. Het was de eerste koppeling van tijgers in ZOOM Erlebniswelt. 

Vandaag, 24 januari 2023, was een bijzonder moment voor de dierenverzorgers van het Aziatisch gedeelte van ZOOM Erlebniswelt: voor de allereerste keer werden twee tijgers bij elkaar gezet. Het was dan ook een spannende gebeurtenis toen de poorten opengingen en de twee Amoertijgers de kans kregen om elkaar voor het eerst van dichtbij te ontmoeten. De introductie verliep vlot.
"We gingen ervan uit dat alles goed zou komen. Maar dat ze elkaar zo goed begrijpen, is een groot genoegen", aldus Björn Unger, curator van ZOOM Erlebniswelt. "Een ontmoeting van tijgers is niet zonder problemen. Dit kan leiden tot turfoorlogen en zelfs ernstige verwondingen."

20230124 Zoom Tijger1200800 2 

In ZOOM Erlebniswelt kan het stel echter duidelijk goed met elkaar opschieten. Dat komt enerzijds door het karakter van de twee tijgers, maar anderzijds ook door de goede voorbereiding door de dierenverzorgers.
"Routines werden gedurende maanden opgebouwd om de tijgers aan processen te laten wennen", legt curator Björn Unger uit. "Sinds twee maanden kunnen de driejarige Tamika en de elfjarige Thrax elkaar door een rooster zien en ruiken. Er werd aangegeven dat vooral de vrouwelijke tijger Thrax leuk vond. De tijgerdame kwam in oktober vorig jaar vanuit de dierentuin van Lissabon naar Gelsenkirchen op aanraden van het EEP (European Endangered Species Programme). Het hele dierentuinteam hoopt nu dat de twee nakomelingen zullen krijgen."

20230124 Zoom Tijger1200800 1

De Amoertijger wordt ook wel de Siberische tijger genoemd. Hij is de grootste roofkat ter wereld. Er zijn nog maar ongeveer 600 exemplaren in het wild, daarom wordt de Amoertijger als bedreigd beschouwd. Zijn huidige leefgebied is beperkt tot bossen, laaglanden en bergachtige streken in Oost-Rusland en aangrenzende delen van Noord-Korea en China. 
Het EEP coördineert de uitwisseling van dieren voor het behoud van de genetische diversiteit in Europese dierentuinen. Daarom is deze introductie in ZOOM Erlebniswelt belangrijk.

Info en foto's: ZOOM Erlebniswelt