Geboorte bedreigde diersoort

In ZOO Planckendael was er bijzonder heuglijk nieuws te melden: er werd immers een tweeling Aziatische leeuwentjes geboren.

Leeuwin Lorena, zelf geboren in ZOO Planckendael, beviel onlangs van twee welpjes! Dit is haar tweede worp. Een leeuwin is ongeveer 100 dagen drachtig en kan tot zes welpen werpen.
Lorena wierp haar welpen apart, in de nestbox, waar nu duidelijk piepgeluiden te horen zijn. 
De welpen verblijven nog een 8-tal weken binnen in hun nest, dicht bij mama Lorena. Nadien zullen ze poot voor poot hun buitenverblijf ontdekken en kennismaken met oma Kolya en vader Jari. Aziatische leeuwen komen enkel nog voor op één plaats in India, in het Gir Forest National Park. Dat maakt hen een heel kwetsbare en bedreigde diersoort. Zo zijn er nog maar met driehonderd leeuwen. ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren. Deze geboorte is dan ook heel goed nieuws...

20210929 ZooPL Leeuw800

De bevalling ging bijzonder vlot. De welpen zijn bij de geboorte blind en hulpeloos; ze wegen zo’n 1,5 kilo.
Lorena likte ze onmiddellijk droog.
Na twee maanden worden de jonge leeuwen heel actief en zal Lorena ze, op het moment dat zij het veilig vindt, bij hun nekvel naar buiten dragen. Tot zes maanden drinken ze uitsluitend moedermelk.

Verzorger Frederik licht verder toe: "Net één dag na haar uitgerekende datum is Lorena bevallen van 2 prachtige welpjes, wat een timing! We zien op de camerabeelden dat ze haar jongen goed laat drinken. En de welpjes zelf, die horen we zich al goed verdedigen wanneer de ene een tepel wegkaapt voor de neus van de andere. Dat belooft!"

20210929 ZooPL Leeuw1200800

Net als in ZOO Antwerpen krijgen in 2021 alle dieren die in ZOO Planckendael geboren worden een naam met een W. Van zodra het geslacht gekend is, gaan de verzorgers op zoek naar twee namen.
"In ZOO Antwerpen zijn drie Afrikaanse leeuwenwelpen geboren met de namen Whisker, Winta en Waka. Zij zijn al volop buiten te bewonderen. We zullen, met de hulp van onze fans, op zoek gaan naar twee andere, leuke namen van zodra hun geslacht gekend is. Na twee maanden worden de jongen gevaccineerd tegen de kattenziekte en krijgen ze een chip. Dan weten we of het jongens of meisjes zijn", vertelt verzorger Frederik.

Info: ZOO Planckendael
Foto's: Jonas Verhulst - ZOO Planckendael