featured_header_zoonews.jpg

Luipaardhaaien geboren bij Nausicaá

Europese primeur

Het Franse park Nausicaá dat zich voornamelijk richt op het maritieme leven, is trots om aan te kondigen dat dit jaar voor het eerst luipaardhaaien geboren. Het betreft een Europese primeur.

De geboorte dateert van april en mei. In totaal werden 16 luipaardhaaien geboren: acht vrouwtjes en evenveel mannetjes. Bij hun geboorte maten ze gemiddeld 21 centimeter en tikten ze 45 gram aan op de weegschaal. Als volwassene zijn ze gemiddeld 1 tot 1.30 meter lang. Al halen de grootste exemplaren een lengte van wel 1.80 meter.

De zestien babyhaaien maken het goed. Ze worden uitstekend opgevolgd door een team professionele verzorgers. Die monitoren het gewicht, de lengte en de groei van de kleintjes. En ze zorgen ervoor dat de baby’s voldoende eten en dat hun bassin altijd de optimale temperatuur heeft.
Ook de moederhaaien stonden tijdens hun zwangerschap onder nauwlettend toezicht. Twaalf maanden lang bleven de verzorgers en een gespecialiseerde dierenarts constant paraat. Deze unieke zwangerschappen en geboortes bezorgen de biologen van Nausicaá een pak nieuwe, waardevolle informatie over de voortplanting van de luipaardhaai. Die kennis wordt nu gedeeld met wetenschappelijke partners over gans Europa.

20210914 Nausicaa haai echo
Echografie © Nausicaa
  

De luipaardhaai (Triakis semifasciata) dankt z’n naam aan zijn typische luipaardvlekken. Die zijn al meteen na de geboorte zichtbaar. Hij leeft langs de westkust van de Verenigde Staten, tussen de kelpbossen. Daar zwemt hij vooral laag, dichtbij de zanderige, rotsachtige bodem. Hij voelt zich het best in gematigd-koud water, op een diepte van honderd meter. In Nausicaá zijn ze terug te vinden in het Californische bassin, dat deel uitmaakt van de expo ‘Van kusten en mensen’. De eerste luipaardhaaien kwamen overigens zo’n vijftien jaar geleden aan in Nausicaá. 
Op het menu van de luipaardhaai staan kleine visjes, viseieren, kraakbeenachtigen, schaaldieren, weekdieren en wormen. Wanneer hij zijn prooi aanvalt, bijt hij die niet maar zuigt hij hem op. Luipaardhaaien planten zich pas voort wanneer ze tien à vijftien jaar oud zijn. 

Vaak verwarren mensen de luipaardhaai met de zebrahaai (Stegostoma tigrinum). Wanneer de zebrahaai geboren wordt, heeft hij typische zebrastrepen. Vandaar zijn naam. Maar na een tijdje nemen zijn tekeningen nieuwe vormen aan en lijkt hij alsmaar beter op de luipaardhaai. Vandaar de verwarring.
Toevallig werden eerder dit jaar ook voor het eerst zebrahaaien geboren in Nausicaá. Vier van hen vertrokken ondertussen naar andere partneraquaria. Daar zullen ze bijdragen aan het internationale kweekprogramma.

20210914 Nausicaa haai12008
© Stéphan Pannier – Nausicaá
  

De luipaardhaaibaby’s maken deel uit van een Europees beschermingsprogramma. Enkele exemplaren zullen later, als volwassene, naar één van de partneraquaria verhuizen.
Nu inspireren ze de bezoekers van Nausicaá, die heel wat bijleren over de soort.

Info en foto's: Nausicaá