Caribische zeekoeien met camera...

De dierenverzorgers van Koninklijke Burgers’ Zoo hebben de Caribische zeekoeien tijdelijk uitgerust met camera-tagtechnologie in het kader van een internationaal wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Promovenda Fee Smulders doet onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen. Bij een succesvolle test worden ook zeekoeien en zeeschildpadden in het Caribisch gebied tijdelijk voorzien van de camera-tagtechnologie om de impact van klimaatverandering op mariene plant-herbivoorinteracties te onderzoeken.

20230110 BurgersZoo Zeekoe met camera1200800 1

Zeekoeien met camera’s
De dierenverzorgers en biologen van het Arnhemse dierenpark onderzoeken op welke plaats van het lichaam van de zeekoeien de camera’s het beste kunnen bevestigd worden. Dit wordt gedaan om te zorgen voor een optimaal resultaat.
Tijdens de trainingsessies voor veterinaire handelingen kunnen de tijdelijke camera’s eenvoudig worden bevestigd en ook weer verwijderd. De camera’s zijn gefinancierd door de aan Burgers’ Zoo gelieerde Stichting Lucie Burgers, die vergelijkend gedragsonderzoek bij dieren stimuleert en faciliteert.

Internationaal wetenschappelijk onderzoek
Promovenda Fee Smulders verricht haar wetenschappelijk onderzoek onder leiding van onder andere Dr. Marjolijn Christianen van de groep Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer van Wageningen University & Research (WUR).
In het kader van dit onderzoek naar ecologische interacties in tropische zeegrasecosystemen zijn eerder groene zeeschildpadden en door andere wetenschappers doejongs met succes voorzien van tijdelijke camera-tagtechnologie.

Samenwerking WUR en Burgers’ Zoo
Burgers’ Zoo en Wageningen University & Research (WUR) werken al jarenlang samen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Studenten van de WUR verrichten onder meer gedragsonderzoek aan diverse diersoorten en verscheidene wetenschappers zijn gepromoveerd op onderzoeksprojecten in het Arnhemse dierenpark. Onderzoek vormt naast natuurbehoud, educatie en recreatie één van de hoofdpijlers van Burgers’ Zoo.

20230110 BurgersZoo Zeekoe met camera1200800 2

Info en foto's: Burgers' Zoo