featured_header_zoonews.jpg

Geboorte Rode Vari in Bellewaerde

Eerste Rode Vari geboorte in het park

Afgelopen week viel er leuk nieuws te rapen in Bellewaerde: er werd immers voor het eerst in de geschiedenis van het park een Rode Vari geboren.

De pasgeboren Rode Vari Bellewaerde is het eerste jong van moeder Mannie. Na een zwangerschap van ongeveer 100 dagen, werd het jong op dinsdag 19 mei geboren. De vader is Rode Vari Bob. Mannie likte meteen haar jong schoon. Beide ouders dragen goed zorg voor hun jong.  
“We merken dat het kweken met Rode Vari’s in dierentuinen niet altijd van een leien dakje verloopt. We zijn dan ook apetrots dat ons kweekkoppel Mannie en Bob zo goed zorg dragen voor hun eerste jong,” aldus Pieter Vercruysse, hoofddierenverzorger in Bellewaerde.

20200604 BLW RodeVari1200800 1

De eerste twee weken na de geboorte spendeert de moeder tot 80% van haar tijd om haar jong te voeden, schoon te maken en warm te houden. Nadien kan de moeder het nest wat vaker verlaten, terwijl de vader toezicht kan houden. Pas na vier tot zeven weken verlaat het jong voor het eerst het nest om de moeder te volgen.

De Rode Vari is een diersoort dat zijn oorsprong kent op het eiland Madagascar.
Op de IUCN Red List (International Union for Conservation of Nature) staat de Rode Vari aangeduid als "critically endangered" of "ernstig bedreigd". Het is onbekend hoeveel dieren er nog in de natuur leven, maar dit wordt geschat op slechts enkele tientallen. De voornaamste bedreigingen voor deze diersoort zijn ontbossing, landbouw en jacht, waardoor deze unieke dieren met uitsterven worden bedreigd.
Dankzij internationale kweekprogramma’s, waaraan Bellewaerde sinds 2017 actief deelneemt als erkende EAZA zoo, kan deze zeldzame diersoort beschermd worden.
De geboorte is dan ook positief nieuws voor de diersoort. 

20200604 BLW RodeVari1200800 2

Info en foto's: Bellewaerde