featured_header_zoonews.jpg

Uitzonderlijke geboorte van een veelvraattweeling

Baby-veelvraten in het Wildpark van Han-sur-Lesse

In het Wildpark van Han-sur-Lesse zijn ondertussen al drie maanden geleden twee babyveelvraatjes geboren! Dit is een zeer unieke en vreugdevolle gebeurtenis, vermits het over een diersoort gaat dat in België sinds de prehistorie uitgestorven was!

De verzorgers van het Wildpark hadden de geboorte al enige tijd verwacht: begin februari besloot het vrouwtje Skally zich namelijk terug te trekken in haar hol. Iedereen hoopte dus dat ze haar moederschap ging voorbereiden. Na twee maanden zogen in het kraamnest was het eindelijk zo ver: twee schattige snuitjes kwamen tevoorschijn uit de duisternis en zetten zo hun eerste stapjes in de buitenwereld!
Dit is een uniek gebeuren in België waar het hele Domein met reden trots op is!

20200508 WildparkHan1200800 1

Een zwangerschap is erg apart bij deze grote marterachtige! Na de bevruchting wordt de ontwikkeling van het eitje even ‘on hold’ gezet tot het einde van de herfst. De reële duur van de dracht bedraagt echter maar 40 dagen. De veelvraat in het Wildpark beschikt over een groot verblijf met niet minder dan 7 verschillende schuilplaatsen. Skally, het vrouwtje, verplaatste zich regelmatig van het ene hol naar het andere. Op een dag heeft een verzorger haar opgemerkt met 2 baby’s in de muil! De eerste weken van hun leven zijn baby veelvraten volledig hulpeloos en blind en het team van het Wildpark heeft besloten om niet tussen beide te komen en mama volledig zelf voor haar kwetsbare kleintjes te laten zorgen.

Talrijke pogingen hebben de verzorgers ondernomen om een check up te doen van de gezondheid van de baby’s, maar mama Skally liet zich totaal niet doen en toonde zich van haar meest beschermende kant! En met de reputatie van één van Europa’s meest driftige roofdieren besloten de verzorgers toch maar eventjes afstand te bewaren… Midden april is het hun dan voor de eerste keer gelukt, zonder kleerscheuren zelfs! Een koningswens kwam uit: een jongetje van 3,6 kg en een meisje van 3,2 kg! Ze stellen het heel goed en hebben nu al het felle temperament waar hun soort zo voor bekend (lees: berucht!) staat!

In 2015 besloot het Wildpark van Han-sur-Lesse 2 veelvraten te verwelkomen, een mannetje en een vrouwtje, respectievelijk afkomstig uit Zweden en Rusland. Ze maakten kennis met elkaar in hun ruime verblijf en wonderwel bleek het meteen goed te klikken tussen die twee! Gelukkig maar, want Vally en Skally vormen een erg belangrijk koppel voor de genetica van deze diersoort. Met een eerste geboorte twee jaar geleden was het Domein in de wolken, maar helaas was het sprookje van korte duur. De kleine Grahma overleed enkele maanden na haar geboorte als gevolg van een zware infectie…

20200508 WildparkHan1200800 2

Het is nog eventjes wachten, maar hopelijk mag het Wildpark snel weer haar deuren openen,zodat iedereen kan komen genieten van de vrolijke capriolen van deze kleine familie!