featured_header_zoonews.jpg

Uitbreiding ooievaarskolonie in Zoo Planckendael

77 nesten in Planckendael

Eén van de belangrijkste inwoners van Planckendael zijn zonder enige twijfel de ooievaars. 2020 is alvast een recordjaar wat betreft het aantal nesten en aantal vogels in de kolonie.

Bezoekers kunnen op dit moment nog niet terecht in een dierenpark of een pretpark, maar corona of niet, de ooievaars van Zoo Planckendael hebben zich dit jaar eens goed laten gaan! Het ooievaarsgeklepper klonk nooit eerder zo luid. De ooievaarskolonie van Zoo Planckendael breidt nog verder uit en vestigt opnieuw een record.

20200580 Planckendael Ooievaar1200800 2

Dit jaar telt Planckendael maar liefst 77 nesten in het park. Dat zijn 11 nesten meer dan in 2019 en dat belooft alvast voor het aantal jongen die nu volop komen piepen uit hun ei.
De grootste ooievaarskolonie van het land bestond vorig jaar uit 160 vogels, nu tellen de Planckendaelverzorgers ruim 180 vogels.
De koppels zijn gesetteld op hun nest en zijn volop aan het broeden. Planckendael hoopt dan ook dat dit recordaantal nesten ook een recordaantal jongen oplevert. Volgens een voorlopige telling eerder deze maand werden er al ongeveer 25 ooievaarskuikens gespot die tussen de 1 à 14 dagen oud zijn.

20200580 Planckendael Ooievaar1200800 1

Dit jaar plaatste het Mechelse dierenpark bovendien een camera op één van de nesten. De mannelijke bewoner van dit nest is een uitzonderlijke goede huisvader die regelmatig het broeden overneemt van zijn vrouw. Hij brengt elk jaar een mooi aantal ooievaarskuikens mee groot.
Dit jaar kreeg het koppel zelfs 5 kuikens, terwijl een gemiddeld ooievaarsnest vaak 2 à 3 jongen gemiddeld telt.
Filmpje: https://youtu.be/X8nmxowXJPI

Foto's: Jonas Verhulst - Zoo Planckendael