featured_header_zoonews2.jpg

Unieke geboorte in Oceanium in Diergaarde Blijdorp

Zwartneushaai geboren

Op dinsdag 28 januari vond in het grote Haaienbassin van het Oceanium in Blijdorp een unieke geboorte plaats van zwartneushaaien. ‘s Ochtends vroeg zag een van de dierverzorgers in een afgezet deel van het aquarium vier jonge haaitjes. Drie zijn er helaas overleden, maar de vierde kon overgezet worden naar een apart bassin.

Zwartneushaaien worden erg weinig in aquaria gehouden en geboortes zijn bijzonder. Uit navraag bij Europese en Amerikaanse collega’s bleek dat de geboorte mogelijk een wereldprimeur is! Geen enkele andere dierentuin of aquarium lijkt hiermee te hebben gekweekt.

20200210 Blijdorp zwartneushaai1200800 1

Zwartneushaaien komen voor in de (sub)tropische zeeën van het westelijke deel van de Atlantische Oceaan, van Noord-Carolina tot aan het zuiden van Brazilië. Deze ranke en snelle haaien worden een kleine anderhalve meter lang en leven onder meer van kleine vissen en octopussen.

Sinds de opening van het Oceanium in 2001 zwemmen de zwartneushaaien in het Haaienbassin samen met verpleegsterhaaien, zandbankhaaien en zwartpunthaaien. In december zagen de verzorgers dat één van de vrouwtjes dikker oogde dan normaal. Omdat men vermoedde dat ze drachtig was, lokten zij haar uit voorzorg naar een apart deel van het aquarium. Pasgeboren haaitjes zijn namelijk een prooi voor alle andere roofvissen in het aquarium.

Drie weken later was het zover: vier haaitjes van ongeveer 45 cm lengte en bijna een halve kilogram zwaar! Twee dieren waren overleden. Zij hadden bijtwonden opgelopen via hun moeder, een bekend verschijnsel. Er is na de geboorte geen band tussen de moeder en haar jongen. Als zij in de buurt van hun moeder verblijven, is er kans dat ze ze doodbijt. Eén van de twee levende dieren had duidelijk ook last van een bijtwond aan zijn staart en overleed helaas 24 uur later.
Het vierde dier is de strijd ongeschonden doorgekomen en zwemt nu achter de schermen in een groot bassin.  In de toekomst zal hij worden uitgezet in het mangrovegebied in het Oceanium.

20200210 Blijdorp zwartneushaai1200800 2

Een van de doelstellingen van het Oceanium van Diergaarde Blijdorp is het kweken met bedreigde vissoorten. De zwartneushaai is geen bedreigde soort maar de ervaring die opgedaan kan worden met deze soort wordt later gebruikt om in samenwerking met andere organisaties te kunnen werken aan de kweek van bedreigde haaien.

Info en foto's: Diergaarde Blijdorp