featured_header_zoonews2.jpg

Breedlipneushoorn geboren in Burgers' Zoo

Elfde neushoorngeboorte

Op donderdagavond 16 januari 2020 om 17u40 werd in Koninklijke Burgers’ Zoo een breedlipneushoorntje geboren. Het is reeds de elfde neushoorngeboorte sinds 1998, waardoor het Arnhemse dierenpark in de Europese top 5 komt wat betreft neushoornfokkers.

De jonge neushoorn is een mannetje en maakte op het oog een gezonde indruk. 
Met de geboorte van het breedlipneushoornmannetje zijn er in totaal acht van deze onevenhoevige zoogdieren in Burgers’ Safari: één volwassen man van 27,5 jaar, drie volwassen vrouwen van respectievelijk 32, 19 en 16 jaar en vier jonge dieren van 2,5 jaar, 1 jaar en 10 maanden, vier maanden en nu dus de pasgeboren aanwinst. Het 19-jarige vrouwtje is de moeder van het jongste groepslid. 

20200119 BZ Neushoorn1200800 1

Europa kent in totaal 90 dierenparken met breedlipneushoorns. Door de elfde neushoorngeboorte (sinds 1998) staat Burgers’ Zoo in de Europese top vijf van neushoornfokkers. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. 

Het is niet eenvoudig om succes te hebben bij de voorplantingsprogramma's van de breedlipneushoorn. Lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar te zijn. Bovendien komt bij neushoornvrouwtjes ook regelmatig cystevorming in de baarmoederhoorns voor. Hierdoor kan het sperma de eicel niet meer bereiken, of kan de eicel niet loskomen uit de eierstok. Het is ook mogelijk dat de eicel door de cyste niet door de eileider kan passeren, of dat de bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand.
Een ander probleem vormt het feit dat jonge vrouwen hormonaal onderdrukt kunnen worden door hun moeder. In die situatie worden de jonge vrouwtjes pas vruchtbaar na een transport naar een ander dierenpark waardoor de onderdrukking wordt opgeheven.

20200119 BZ Neushoorn1200800 2

De breedlipneushoorn staat ook bekend als de witte neushoorn. Het is de grootste neushoornsoort. Er zijn nog vijf levende neushoornsoorten.
In Burgers’ Zoo bewonen de breedlipneushoorns het achterste gedeelte van de Safarivlakte.

Info en foto's: Burgers' Zoo