featured_header_zoonews.jpg

Babygiraf Valeye geboren in ZOO Planckendael

Achtste baby voor giraf Barbie

ZOO Planckendael mocht op zondag 12 januari een baby-giraf begroeten, Valeye, ondertussen al de achtste baby voor kordofangiraf Barbie. Deze ondersoort is een bedreigde dierensoort...

Het pasgeboren girafje kreeg van haar verzorgers de mooie naam Valeye, als eerbetoon aan haar vader Saleye die afgelopen jaar overleed. In 2020 krijgen de dieren in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael een naam die begint met de letter "V". Moeder en dochter stellen het allebei prima. De verzorgers zagen Valeye al goed drinken.
Barbie is een zeer ervaren moeder en koestert haar kleintje in de warme stal, waar iedereen hen kan bewonderen. 

20200116 ZOOPlanckendael giraf1200800 1

Vlotte bevalling
De baby zag afgelopen zondag om 11u06 het levenslicht. Eerst bungelden de voorpootjes naar buiten en daarop volgde het kopje.
De eigenlijke geboorte duurde vrij kort. Een giraffengeboorte is wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan.
Drooglikken gebeurde door de mama en onder het waakzame oog van grote broer Twiga en giraf Diamant. Ze past mooi met haar kopje onder mama’s buik en drinkt lekkere warme melk. Het girafje meet bijna 2 meter maar is een stuk minder fors dan grote broer Twiga bij zijn geboorte.
"Haar hoorntjes liggen nog plat op haar hoofd waardoor het lijkt alsof haar kapsel in een middenstreep ligt. Het is een rustig meisje met sierlijke wimpers als kers op de taart", vertelt verzorger Jolien. 

Verbluffende cijfers
Het is voor Barbie haar achtste baby die ze na een draagtijd van ongeveer vijftien maanden ter wereld brengt.
Mannetjes worden tot vijfeneenhalve meter lang, vrouwtjes tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: ze is wel 45 cm lang. 

20200116 ZOOPlanckendael giraf1200800 2

Bedreigde ondersoort
ZOO Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma voor deze bedreigde dieren en verwacht in maart een nieuwe kweekman afkomstig uit La Barben, Frankrijk. Zo is de kweekgroep weer compleet.
Maar ook in de natuur steunt ZOO Planckendael de giraffen via de stichting Giraffe Conservation Foundation die een project in het Garamba Nationaal Park in Congo steunt. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming.
Lees meer over dit project en andere, interessante verhalen over ons wetenschappelijk onderzoek op https://www.zooscience.be/nl/verhalen/het-venijn-zit-in-de-staart/.

Info en foto's: ZOO Planckendael en Jonas Verhulst