featured_header_zoonews2.jpg

Sitatoenga geboren in Beekse Bergen

Tweede Titel

Op zaterdag 4 januari mocht Safaripark Beekse Bergen de eerste geboorte van het jaar verwelkomen. De nieuwe bewoner is een Sitatoenga-vrouwtje.

Zaterdagochtend werd in alle vroegte een Sitatoenga-vrouwtje geboren. De sitatoenga is een Afrikaanse antilopesoort. 
Deze diersoort is niet in heel veel dierenparken te zien, wat de geboorte wel bijzonder maakt. Het is overigens al van 2014 geleden dat er een geboorte was van deze antilopesoort in Beekse Bergen.

20200109 BB Sitatoenga jong1200800 1

De kleine Sitatoenga maakt het volgens verzorger Jeroen Dekens uitstekend, al zal het nog even duren voor bezoekers haar kunnen bewonderen.  
“Ze ligt heerlijk binnen in de stal bij de kachel. Daar ligt ze een beetje verscholen en lekker rustig. Haar moeder komt regelmatig langs om haar te voeden en dat gaat perfect. Ze zal daar waarschijnlijk nog wel een paar weken blijven.” 

Wanneer ze naar buiten gaat, hangt af van haar gezondheid en het weer.
Dekens vervolgt: “Als het buiten vriest dat het kraakt houden we haar wat langer binnen.”   

20200109 BB Sitatoenga jong1200800 2

De internationale unie voor natuurbescherming (IUCN) schatte het aantal volwassen Sitatoenga's in 2016 op ongeveer 90.000 tot 120.000. De aantallen nemen volgens de IUCN af, maar de soort is nog niet officieel bedreigd.
De Sitatoenga komt voor in Centraal-Afrika, met name in het Kongogebied. Deze dieren leven vooral in moerasgebieden en graslanden met veel water in de buurt. Bij het verstoppen in het moeras kunnen zij onder water gaan met alleen de neusgaten en ogen boven water.  
De vrouwtjes leven in kuddes, volwassen mannetjes leven alleen. Ze kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Na een draagtijd van ongeveer acht maanden wordt er in principe één jong geboren.  
De grootste bedreiging is de mens, door de jacht en het verdwijnen van het leefgebied. Er wordt op sitatoenga’s gejaagd voor het vlees en de huid. De natuurlijke vijanden zijn onder andere leeuwen, luipaarden en Afrikaanse wilde honden.  

Info en foto's: Safaripark Beekse Bergen