Opening van Pinguïngrot, een uniek leefgebied
Het prachtige Pairi Daiza verbaast alweer haar bezoekers met de opening van de Pinguïngrot, een verblijf voor ezelspinguïns dat nergens anders ter wereld bestaat. Het verblijf was door de corona-maatregelen enkel te bewonderen voor de gasten die genoten van een overnachting met zicht op de pinguïns in het Pairi Daiza Resort.
Momenteel verblijven twaalf ezelspinguïns in de Pinguïngrot. Deze 5 mannetjes en 7 vrouwtjes zijn 1 tot 35 jaar oud. Zij werden aan het Park toevertrouwd door Oceanografic Valencia (Spanje), de Zoo van Antwerpen en de Zoo van München (Duitsland). Na hun aankomst in februari 2021, zijn ze een hechte kolonie geworden.
Ezelspinguïns (Pygoscelis papua) zijn vogels die op Antarctica leven. Momenteel zijn zij door de IUCN, de Internationale Unie voor het behoud van de natuur, geclassificeerd als "Least Concern" op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten in het wild. De soort wordt echter in zijn natuurlijke omgeving op verschillende manieren bedreigd. Er zijn minder prooidieren als gevolg van overbevissing, ze raken verstrikt in visnetten of slikken plastic deeltjes in. Hun habitat raakt vervuild door oliewinning, toerisme. Daarbovenop leidt de opwarming van de aarde tot het smelten van zee-ijs waar zij hun partners vinden, paren en hun jongen grootbrengen.
Om de Ezelspinguïn op lange termijn te beschermen, neemt Pairi Daiza deel aan een Europees programma dat gecoördineerd wordt door EAZA, de Europese vereniging van dierentuinen en aquaria.
Andere soorten pinguïns van de sub-Antarctische eilanden zouden zich reeds tijdens dit seizoen bij de Ezelspinguïns kunnen voegen.
Waarschijnlijk zijn dat Zuidelijke Rotspinguïns en Koningspinguïns, de tweede grootste pinguïnsoort na de Keizerspinguïn.
Er werd veel informatie uitgewisseld tussen de teams van Pairi Daiza en grote specialisten van deze opmerkelijke vogels.
Talrijke installaties werden bezocht in alle uithoeken van de wereld. Ethologen, architecten, ingenieurs, specialisten in energiebeheer en duurzame ontwikkeling hebben hand in hand gewerkt met dierenartsen en verzorgers om dit opmerkelijke verblijf tot stand te brengen.
Hoewel de meeste pinguïnverblijven in de wereld volledig kunstmatig verlicht zijn, heeft recent onderzoek aangetoond hoe fundamenteel het lichtspectrum is voor het welzijn van deze dieren. Vogels hebben een veel breder en nauwkeuriger gezichtsvermogen dan mensen. Ze nemen niet alleen het licht waar met hun ogen, maar hebben ook fotoreceptoren. Het bestuderen van de lichtbronnen bij de inrichting van het grondgebied was een absoluut noodzakelijk element voor hun welzijn.
Pairi Daiza heeft daarom de pinguïngrot uitgerust met een glazen dak van 100 m2 dat het plafond opent naar de hemel, net boven het ‘eiland’ van de dieren. Dit natuurlijke licht wordt aangevuld door een systeem van kunstlicht, gebaseerd op een mix van LED- en halogeenlampen. De combinatie van natuurlijk licht met kunstlicht wordt geprogrammeerd volgens de cyclus van de seizoenen en simuleert op die manier zo goed mogelijk de lichtomstandigheden van het zuidelijk halfrond. Het hele systeem is opgesteld om zich aan te passen aan de lichtomstandigheden van onze tijdzone. Deze beslissing over de lichtfactor is essentieel voor het welzijn en de voortplanting van pinguïns en werd uitgevoerd met hulp van deskundigen van de San Diego Zoo (USA).
Om het biologische ritme van de dieren te respecteren, moest ook lichtvervuiling vanuit de 4 hotelkamers en de bar met uitzicht op het verblijf van de pinguïns worden vermeden. De bediening van de verduisteringen in deze kamers werd geïntegreerd in het domoticasysteem.
In de pinguïngrot is het gemiddeld 4°C, met als absoluut maximum 7°C. Net zoals in de rest van ‘The Land of the Cold’ worden de meest moderne technieken gebruikt om het energieverbruik te verminderen (goede isolatie van de gebouwen, warmtepompen, warmteopslag, led-verlichting, energierecuperatie, "slimme" gebouwen om het verbruik in realtime te bewaken en aan te passen, enz.) .
Dankzij een gigantische zonne-installatie (van 20 hectare) met een schone energieproductie van meer dan 20.000 MWh/jaar kan Pairi Daiza tijdens zonnige periodes in al haar behoeften aan groene stroom voorzien en ook het overschot aan opgewekte elektriciteit terugsturen op het net. Dit maakt het mogelijk het verbruik (en de CO2-uitstoot) van niet-schone elektrische energie in België te verminderen.
De totale CO2-uitstoot van het elektriciteitsverbruik van Pairi Daiza is met 50% verminderd.
Met een oppervlakte van 850 m2, waarvan 300 m2 is gereserveerd voor bezoekers, zorgt de pinguïngrot voor de fysieke conditie van haar bewoners en kunnen de dieren hun natuurlijke gedragingen volledig tot uiting brengen. Hun habitat bestaat uit drie zones (het eiland, het bassin en de mezzanine), op twee niveaus.
Het eiland bestaat uit verschillende platformen die van elkaar gescheiden zijn door rotsachtige gebieden die territoriaal gedrag door de koppeltjes mogelijk maken. Op de grond verschillende soorten bekleding voorzien, zoals natuurlijke kiezel voor de nestbouw, gestabiliseerde kiezelstranden, rotsen om te kunnen klimmen en zich in de hoogte te kunnen positioneren. In het onderste platform is een gat gemaakt waardoor de pinguïns rechtstreeks in het water kunnen duiken. Omdat pinguïns kuddedieren zijn, is in het midden van het eiland een aparte zone gecreëerd, iets lager, zodat een dier dat aan het ruien is of licht gewond is, onder zijn soortgenoten kan blijven.
Drie ijsmachines bevinden zich aan het plafond van de grot en laten sneeuw op het eiland vallen. De verzorgers strooien vervolgens de sneeuw op de verschillende platformen.
Het bassin heeft een diepte van 3m tot 80cm.
Pinguïns brengen 75% van hun leven op zee door. Hun lichaam is gebouwd voor extreme omstandigheden en heeft de vorm van een torpedo, zodat ze zonder moeite tientallen kilometers kunnen afleggen. Vandaar het belang van een bassin dat groot en lang genoeg is om hun buitengewone zwemcapaciteiten te kunnen ontplooien.
Onder het eiland werd een onderwatergrot gebouwd zodat de dieren tussen de pilaren kunnen zwemmen. Het water in dit bassin is zout, bevat geen chloor en wordt gekoeld tot ongeveer 4°. Het water wordt ook voortdurend gefilterd om aan de behoeften van de dieren te voldoen.
De installaties zijn zo ontworpen dat de waterrecycling zoveel mogelijk wordt geoptimaliseerd, zodat de watertoevoegingen tot een minimum worden beperkt.
De mezzanine waar de pinguïns kunnen rondwandelen. In hun natuurlijke habitat, vestigen pinguïnkolonies zich meestal op een behoorlijke afstand van het water. De dieren moeten dus een lange wandeling maken, bezaaid met hindernissen, om het water te bereiken en te kunnen vissen. Het principe van deze lange en uitdagende reis is in dit project nagebootst. Het eiland waar de kolonie zich bevindt, is hoog boven het water gepositioneerd. Als de pinguïns naar het eiland willen terugkeren, moeten ze een trap nemen die hen naar de voederplaats op de mezzanine brengt. Na het voederen daar, gaan de dieren verder langs de bezoekers en de bovenste hotelkamers en naar beneden via een glijbaan naar het eiland.
Om de bezoekers in staat te stellen de pinguïns te observeren, zijn er verschillende uitkijkposten ingericht: op hetzelfde niveau als de kolonie op het eiland, onder water en hoog langs de mezzanine. Vier hotelkamers bieden ook unieke ervaringen met de pinguïns.
De bar tenslotte, die het project afrondt, biedt een prachtig uitzicht op het leefgebied.
Info en foto's: Pairi Daiza