Kaaiman Serpentarium Blankenberge Paleosuchus palpebrosus

Het doek is definitief gevallen over ZOO Serpentarium in Blankenberge. De enige reptielenzoo van ons land zal de deuren niet meer openen. Een moeilijke beslissing voor de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) die de uitbating van de Blankenbergse trekpleister sinds 2009 in handen heeft. Jaarlijks genoten 57.000 bezoekers van spannende ontmoetingen met pijlgifkikkers, leguanen en wurgslangen. 

Momenteel wordt voor alle dieren een nieuwe thuis gezocht. Een deel van hen verhuist naar ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael. “We zijn voor deze beslissing niet over één nacht ijs gegaan”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Het dierenwelzijn komt altijd op de eerste plaats. Ondanks alle inspanningen, was de situatie niet langer houdbaar.” 
Het was vooral de lange verplichte sluiting door corona, de infrastructuur die een uitdaging was, de onzekerheid over de toekomst en de hoge vaste kosten die het Serpentarium het afgelopen jaar in een wurggreep namen. De directie zag dan ook geen andere optie dan definitief te sluiten. Vier vaste medewerkers verliezen hun baan.

ZOO Serpentarium sloot in maart 2020 verplicht de deuren als gevolg van de coronacrisis. Omdat de coronamaatregelen in het gebouw niet konden worden gegarandeerd, was een heropening uitgesloten. Zelfs met een versoepeling van de huidige veiligheidsmaatregelen, blijft ook een toekomstige opening onzeker. Intussen liepen de vaste kosten zoals voeding voor de dieren en de huur van het pand op de dijk van Blankenberge gewoon door. Toch werd op dierenzorg nooit een cent bespaard.
“Het welzijn van de dieren komt steeds op de eerste plaats, ongeacht de situatie”, zegt algemeen directeur Dries Herpoelaert. “Om hun welzijn ook in de toekomst te garanderen, gaan we op zoek naar een degelijke, nieuwe thuis. Zowel in ZOO Antwerpen als ZOO Planckendael zal een deel van de 200 dieren worden ondergebracht.” Experten van ZOO Antwerpen zullen de verhuis van de reptielen in goede banen leiden.

Giant leaf frog ( Phyllomedusa bicolor ) at Serpentarium Blankenberge.

Het Serpentarium ontstond in 1998 uit de privécollectie van gepassioneerd dierenliefhebber Marnick Croes. Hij organiseerde al jaren exposities met reptielen. In september 1998 opende hij met medewerking van het stadsbestuur het Serpentarium voor het publiek.
In de jaren die volgden groeide de all-weather attractie uit tot een reptielenzoo met 100 terraria en een collectie van 200 dieren.
De overname door de KMDA in 2009 bood nieuwe mogelijkheden. Er werd extra ingezet op educatie en er kwam een collectieplanning volledig conform de dierentuinwetgeving. In 2012 volgde de opening van een nieuwe shop en kwamen er 10 nieuwe terraria voor ongewervelden bij. De eigenzinnige dierentuin was meer dan 20 jaar lang de enige plek waar bezoekers oog in oog konden staan met reptielen en amfibieën zoals kameleons, wurgslangen, gifslangen, groene leguanen, agamen, skinken, varanen, gekko's, pijlgifkikkers en boomkikkers.

Jammer genoeg betekende de coronacrisis het einde van een tijdperk. “Inkomsten vielen volledig weg en de hoge vaste kosten liepen gewoon door. Naast de huur voor het gebouw stonden ook nog enkele pittige investeringen inzake milieu en veiligheid op de planning. Deze situatie was niet langer houdbaar. De beslissing is met pijn in het hart genomen maar noodzakelijk.”