featured_header_zoonews.jpg

Zoo Krefeld maakt plannen bekend voor herstel mensapenverblijf

Artenschutz-Zentrum AffenPark

Op oudejaarsavond 2019-2020 werd Zoo Krefeld opgeschrikt door een brand in haar park, waarbij het tropische apenhuis volledig verwoest werd. De brand werd veroorzaakt door verboden luchtlantaarns. Meer dan 50 dieren, waaronder acht mensapen, werden gedood door dit drama. 

Bijna een half jaar na de feiten maakte het park bekend dat ze een volledig nieuw apengebied zullen creëren. Van de stad Krefeld kreeg de dierentuin alvast 4000 m2 om dit apengedeelte uit te bouwen. In totaal zal Zoo Krefeld een oppervlakte van 2 ha (20.000 m2) gebruiken voor het houden van gorilla's, chimpansees en orang-oetans die in de toekomst zullen samenleven met kleinere apensoorten maar ook andere dieren, zoals de reuzenschildpad. In het verleden was het opzet veel beperkter, net als de oppervlakte (0,5 ha).

20200605 ZooKrefeld Map

Dierentuindirecteur Dr. Wolfgang Dreßen en bioloog Cornelia Bernhardt hebben alvast een eerste concept naar voren geschoven, waarbij als basis de ruimtevereisten werden gebruikt, zoals beschreven en aangeraden door instanties als EEP en EAZA.

De bouw van het zogenaamde “Artenschutz-Zentrum AffenPark” zal in verschillende fases plaatsvinden, waarbij men jaar na jaar een uitbreiding zal maken. In eerste instantie zal de buitenruimte voor de gorilla’s worden uitgebreid tot een “Gorilla Garden”. 

Het kostenplaatje bedraagt naar schatting 20 miljoen Euro.Daarbij moet de dierentuin ook nog wachten op het eindrapport van de officier van justitie, om op die manier op formele wijze de schuldigen aan te duiden. Op die manier zal ook duidelijk worden wie betaalt voor de sloop van onder meer de betonnen fundering, want een heropbouw op de fundering van het oude huis blijkt immers onmogelijk te zijn.

20200605 ZooKrefeld1200800 1

Twee chimpansees hebben het drama op wonderbaarlijke wijze overleefd: Bally (46) en Limbo (27). Vijf maanden na de traumatische gebeurtenissen doen ze het fysiek en mentaal goed. De intensieve samenwerking met haar vertrouwde verzorgers heeft tot deze bevredigende ontwikkeling geleid. Beiden moeten zo snel mogelijk naar andere dierentuinen verhuizen als onderdeel van het EEP omdat de huidige houding als koppel niet overeenkomt met het natuurlijke sociale gedrag van chimpansees die in grote, flexibele sociale groepen leven. De tijd tot de voltooiing van een nieuwe chimpanseefaciliteit in Krefeld Zoo zou te lang zijn voor de twee dieren.

20200605 ZooKrefeld1200800 2

Foto (Andreas Bischof) hierboven, genomen tijdens de persconferentie in het gemeentehuis met dierentuindirecteur Dr. Wolfgang Dreßen, burgemeester Frank Meyer, penningmeester Ulrich Cyprian, hoofd planning Markus Beyer, voorzitter van Zoo Friends Friedrich R. Berlemann en voorzitter van de raad van toezicht van Zoo Wilfried Bovenkerk. (van links aar rechts)