featured_header_zoonews.jpg

Witte neushoorns voor Zoo Antwerpen

Uitbreiding savanne

ZOO Antwerpen heeft in avant-première het recent gerestaureerde neushoornverblijf voorgesteld aan onder meer Vlaams minister voor Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

De Antwerpse zoo breidt haar savenne uit. Bij de Egyptische tempel wonen de giraffen en zebra’s samen. Door de nieuwe uitbreiding wordt hun verblijf dubbel zo groot. Bovendien krijgt de uitgebreide Savanne twee nieuwe bewoners: twee jonge witte neushoorns.

20200605 ZooA Neushoorn1200675 1

De neushoorns zullen het perk innemen dat zich bevindt voor het historische Rundergebouw. Hiervoor moest het gebouw, dat geklasseerd is als historisch erfgoed, de nodige aanpassingen krijgen. Neushoorns zijn immers krachtpatsers dus moest het verblijf verstevigd worden, met in de stallen onder meer dikke deuren en voorzien van bredere openingen. Op die manier kunnen deze zoogdieren gemakkelijk en veilig manoeuvreren. 

"Nu combineren we onze waardevolle geschiedenis met de hedendaagse kennis voor dierenwelzijn. De dierentuinwetgeving is in Vlaanderen de strengste van Europa. Dat betekende een grondige renovatie van het interieur van het Rundergebouw. Ook langs de buitenkant is het vernieuwd. De historische stallen hebben een gerestaureerd rieten dak, kwalitatief houtwerk, nieuwe ramen en recent schilderwerk", zegt Dries Herpoelaert, Algemeen Directeur van de KMDA. 

20200605 ZooA Neushoorn1200675 2

Begin juli zullen de dieren er hun intrek nemen.