featured_header_zoonews.jpg

Nieuwe ARTIS-Micropia museumopstelling

Niet van gisteren

Afgelopen week openden ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius en president DSM Nederland, Edith Schippers, in ARTIS-Micropia de nieuwe museumopstelling ‘Niet van gisteren’, waarin de duurzame mogelijkheden van gist kan ontdekt worden.

Bezoekers kunnen ontdekken hoe gist gebruikt wordt om duurzame producten te maken zoals bio-plastics en gezonde suikervervangers. Deze nieuwe museumopstelling is in nauwe samenwerking tussen Micropia en DSM ontwikkeld. 

20200216 ArtisMicropia1200800 1
ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius en president DSM Nederland Edith Schippers testen als eerste hun kennis van gist met de opstelling 'Niet van gisteren' in Micropia.
Foto ARTIS-Micropia, Samuel van Leeuwen.

"Met deze nieuwe toevoeging aan het museum, kunnen we onze bezoekers nog meer bewustmaken van het belang en de eindeloze mogelijkheden van het kleinste leven op aarde", aldus Sutorius.
"Samen met Micropia laten we zien hoe microben in de industriële biotechnologie worden toegepast om producten te maken die het leven van iedereen verbeteren, klimaatverandering aanpakken en voeding gezonder maken", aldus Schippers. 

Overal gist
Er zijn meer dan 1.500 soorten gisten beschreven. Ze maken ongeveer 1% uit van alle soorten schimmels op aarde. Deze eencelligen bevinden zich overal om ons heen,  op bomen, planten, dieren en op en in onszelf. Een van de bekendste is gewone bakkersgist Saccharomyces cerevisiae, wat letterlijk betekent “suikerschimmel van bier”. Gist wordt al eeuwen gebruikt voor het maken van brood, wijn, bier en andere producten, maar deze microbe heeft veel meer te bieden.

Microbiële alleskunner
In  de industriële biotechnologie, waar DSM een hoofdrolspeler is, worden gisten, bacteriën en algen gebruikt om producten en processen te verbeteren en te verduurzamen. Wetenschappers kruipen dicht op de kleinste organismen en vragen zich af hoe ze een rol kunnen spelen bij het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken, bijvoorbeeld rond voeding, grondstoffen en het klimaat. Ze zetten deze microben in voor het maken van uiteenlopende producten, van lactosevrije en suikerarme zuivel die ook nog lekker is, gezonde calorievrije zoetstof, omega 3 vetzuren uit algen voor visvoer in plaats van wild gevangen vis, waardoor overbevissing wordt tegengegaan, tot de productie van zogenaamde tweede-generatie biobrandstoffen uit afvalresten van planten.

20200216 ArtisMicropia1200800 2
Foto ARTIS-Micropia